Зашто се за срећне људе каже да блистају

14.06.2021. 09:51
0
ИЗВОР: Srpska.info

Кожа и мозак формирани су у истом ембриолошком слоју станица. Они се раздвајају како би створили нервни систем и епидерму, али остају заувијек међусобно повезани, рекао је доктор Ејми Векслер, дерматолог и психијатар из Њујорка.

Управо кожа је један од највећих показатеља нашег стања свијести. Када смо срећни и смирени наша кожа има бистрину, чак и неки свој сјај и здрав изглед. Али кад смо љутити, под стресом или забринути, таква је и наша кожа; може да поцрвени, можемо да добијемо акне или псоријазу, преноси B92.

– У посљедње вријеме пуно више пацијената долази с акнама и различитим врстама кожних проблема. Пуно људи ми је рекло да прије пандемије нису имали неку бору на лицу коју сад имају, и у праву су – каже др Векслер.

Када се суочимо са неком стресном ситуацијом, надбубрежне жљезде излучују хормоне, укључујући кортизол, епинефрин (познатији и као адреналин) и мале количине тестостерона, који покрећу лавину реакција и доводе до прекомјерне производње масноћа, смањеног имунитета (што може изазвати херпес на уснама и псоријазу) и повећани проток крви (што може узроковати подочњаке и натеченост), објашњавају стручњаци. Кортизол такође разграђује колаген у кожи, што може да доведе до појаве бора. Он успорава и множење станица коже, што се обично догађа сваких 30 дана.

– Мртве станице почињу да се накупљају, а кожа ће изгледати беживотно – додаје др Векслер.

Осећај радости манифестује се и физички.

– У случајевима када се догоди нешто позитивно, долази до ослобађања хемикалија попут ендорфина, окситоцина, серотонина и допамина, такозваних хормона среће – каже Дејвид Бенк, дерматолог из Њујорка.

Зато, трудите се да стрес држите под контролом, да се добро наспавате, његујте кожу и трудите се да се ароматичним третманима бар опустите ако имате неку стресну ситуацију.

Коментари 0
Повезане вијести
Финци и даље најсрећнији Финци и даље најсрећнији
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 44m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 55m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    20h 41m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    19h 3m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    21h 17m
    3