Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću

12.04.2024. 15:11
0
IZVOR: srna.rs

Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/ objavila je zvanični trejler istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok", koji predstavlja svjedočanstvo o ratnom putu doktora Zorana Stankovića.

Stanković je obavio više od 7.500 obdukcija iz više od 50 masovnih grobnica i mjesta stradanja srpskog naroda tokom ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Film je istovremeno i svjedočanstvo o progonu i stradanju Srba krajem 20. vijeka, saopšteno je iz RTRS-a.

Rad na filmu završen je nakon višegodišnjih priprema i dvogodišnje faze produkcije.

Film je snimljen u koprodukciji RTRS-a i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić.

Patolog Zoran Stanković, koji je preminuo 2021. godine, tokom karijere bio je ministar zdravlja i odbrane Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore, kao i načelnik Vojnomedicinske akademije.

Od kraja 1991. do 1997. godine vršio je obdukcije posmrtnih ostataka poginulih na ratnim prostorima bivše Jugoslavije. Na osnovu prikupljene građe predložio je osnivanje tima za istraživanje posljedica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

Bio je član Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama
Miloš Biković u trci za ruskog "Oskara" Miloš Biković u trci za ruskog "Oskara"
Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    5h 0m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    4h 42m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    22h 10m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    19h 17m
    0
  • Operisan Srđan Đoković
    22h 15m
    0