Zdravlje iz prirode: Bijeli luk pomaže kod urinarnih infekcija

25.09.2024. 19:32
0
IZVOR: srpskainfo.com

Urinarna infekcija može da zahvati bilo koji dio mokraćnog sistema, uključujući bubrege i bešiku.

Većinu infekcija uzrokuje bakterija ešerihija koli, koja može da dospije iz crijeva, gdje se prirodno nalazi, u mokraćni sistem. Infekcije su češće kod žena zbog anatomskih razlika, ali i muškarci mogu da obole.

Simptomi uključuju bol ili peckanje pri mokrenju, učestalo mokrenje, kao i mutan izgled ili neprijatan miris urina.

Da li bijeli luk pomaže kod urinarnih infekcija?

Bijeli luk se smatra efikasnim pomoćnim sredstvom za urinarne infekcije zbog svojih prirodnih antibakterijskih, antigljivičnih i antivirusnih svojstava, koja se uglavnom pripisuju jedinjenju alicin. Alicin se oslobađa kada se bijeli luk zdrobi ili isjecka, i pokazano je da inhibira rast različitih patogena, uključujući ešerihiju koli, koja je najčešći uzročnik urinarnih infekcija.

Ovo povrće pomaže i u smanjenju upale i jačanju imunog sistema, što omogućava tijelu da se prirodno bori protiv infekcija. Takođe, diuretička svojstva bijelog luka podstiču češće mokrenje, što pomaže u izbacivanju bakterija iz mokraćnih puteva.

Kako ga sve ubaciti u ishranu?

Sirovi bijeli luk: Zdrobite 1-2 čena, ostavite ih da odstoje 5-10 minuta kako bi se oslobodio alicin, a zatim ih pojedite sirove. Možete ga pomiješati s medom radi boljeg ukusa ili ga popiti sa vodom.

Čaj od bijelog luka: Zdrobite bijeli luk i prelijte ga vrelom vodom, ostavite da odstoji 10 minuta, pa procijedite i pijte. Po želji dodajte limun ili med.

Ulje sa bijelim lukom: Pomiješajte zdrobljeni bijeli luk sa maslinovim uljem, ostavite da odstoji 24 časa, procijedite i koristite u jelima.

Kuvanje sa bijelim lukom: Dodajte bijeli luk u čorbe, pržena jela ili salate kako biste iskoristili njegove blagodeti i pojačali ukus hrane.

Moguće nuspojave!

Iako je ova namirnica korisna, prekomjerna upotreba može da izazove loš zadah, probavne tegobe i može da razrijedi krv, što je potencijalno opasno za osobe koje koriste lijekove za razređivanje krvi. Prije nego što počnete da koristite ovo povrće kao pomoć, obavezno se posavjetujte sa ljekarom, posebno ako ste trudni, dojite ili uzimate lijekove, piše Kurir.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zašto je magenzijum važan i za srce i za kosti? Zašto je magenzijum važan i za srce i za kosti?
Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju Pet namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju
BiH u visokom riziku od izbijanja dječije paralize BiH u visokom riziku od izbijanja dječije paralize
Najčitanije
  • U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
    5h 13m
    0
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    13h 4m
    5
  • Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
    9h 6m
    20
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    10h 55m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    12h 54m
    0