Здравље из природе: Бијели лук помаже код уринарних инфекција

25.09.2024. 19:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Уринарна инфекција може да захвати било који дио мокраћног система, укључујући бубреге и бешику.

Већину инфекција узрокује бактерија ешерихија коли, која може да доспије из цријева, гдје се природно налази, у мокраћни систем. Инфекције су чешће код жена због анатомских разлика, али и мушкарци могу да оболе.

Симптоми укључују бол или пецкање при мокрењу, учестало мокрење, као и мутан изглед или непријатан мирис урина.

Да ли бијели лук помаже код уринарних инфекција?

Бијели лук се сматра ефикасним помоћним средством за уринарне инфекције због својих природних антибактеријских, антигљивичних и антивирусних својстава, која се углавном приписују једињењу алицин. Алицин се ослобађа када се бијели лук здроби или исјецка, и показано је да инхибира раст различитих патогена, укључујући ешерихију коли, која је најчешћи узрочник уринарних инфекција.

Ово поврће помаже и у смањењу упале и јачању имуног система, што омогућава тијелу да се природно бори против инфекција. Такође, диуретичка својства бијелог лука подстичу чешће мокрење, што помаже у избацивању бактерија из мокраћних путева.

Како га све убацити у исхрану?

Сирови бијели лук: Здробите 1-2 чена, оставите их да одстоје 5-10 минута како би се ослободио алицин, а затим их поједите сирове. Можете га помијешати с медом ради бољег укуса или га попити са водом.

Чај од бијелог лука: Здробите бијели лук и прелијте га врелом водом, оставите да одстоји 10 минута, па проциједите и пијте. По жељи додајте лимун или мед.

Уље са бијелим луком: Помијешајте здробљени бијели лук са маслиновим уљем, оставите да одстоји 24 часа, проциједите и користите у јелима.

Кување са бијелим луком: Додајте бијели лук у чорбе, пржена јела или салате како бисте искористили његове благодети и појачали укус хране.

Могуће нуспојаве!

Иако је ова намирница корисна, прекомјерна употреба може да изазове лош задах, пробавне тегобе и може да разриједи крв, што је потенцијално опасно за особе које користе лијекове за разређивање крви. Прије него што почнете да користите ово поврће као помоћ, обавезно се посавјетујте са љекаром, посебно ако сте трудни, дојите или узимате лијекове, пише Курир.

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто је магензијум важан и за срце и за кости? Зашто је магензијум важан и за срце и за кости?
Пет намирница које побољшавају циркулацију Пет намирница које побољшавају циркулацију
БиХ у високом ризику од избијања дјечије парализе БиХ у високом ризику од избијања дјечије парализе
Најчитаније
  • У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај
    5h 18m
    0
  • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
    13h 9m
    5
  • Којић: Славићемо побједу Пала које ће 6. октобрa рећи не сили и уцјенама
    9h 11m
    20
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    11h 0m
    0
  • Све здравствене користи кестена
    12h 59m
    0