Znakovi da vam nedostaje vitamin F

29.03.2021. 11:41
0
IZVOR: Nezavisne

Ukoliko vam se koža stalno peruta, za to postoji ozbiljan razlog. Ovakva pojava može biti posljedica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba.

Vitamin F važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama i jača imunološki sistem.

Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorijeva zasićene masnoće. Kod oboljelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, prvo na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu, piše Avaz.

Pretjerano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Takođe, nedostatak vitamina F može izazvati razvoj ateroskleroze i arterioskleroze, tromboze, a može doći i do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje te smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom.

Isti efekat možete postići konzumiranjem šest kašika sjemenki suncokreta. Vitaminom F bogati su i susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbiraju u kombinaciji sa vitaminom E.

Komentari 0
Povezane vijesti
Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso
Zeleni smuti je idealan proljećni detoks Zeleni smuti je idealan proljećni detoks
Ove začine treba dodavati u sva jela: Čine čuda kod upala Ove začine treba dodavati u sva jela: Čine čuda kod upala
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    8h 32m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    18h 50m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    18h 56m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    18h 54m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    17h 45m
    0