Знакови да вам недостаје витамин Ф

29.03.2021. 11:41
0
ИЗВОР: Nezavisne

Уколико вам се кожа стално перута, за то постоји озбиљан разлог. Оваква појава може бити посљедица хроничног недостатка витамина Ф, а не нека озбиљнија тегоба.

Витамин Ф важан је за метаболизам, спречава таложење холестерола у артеријама и јача имунолошки систем.

Помаже и у смањивању тјелесне масе тако што сагоријева засићене масноће. Код обољелих од шећерне болести, овај витамин смањује ризик од оштећења кардиоваскуларног система и спречава очне болести. Ублажава менструалне болове, а примјењује се и у терапији стерилитета код оба пола, нарочито код мушкараца.

Недостатак витамина Ф се испољава различито код дјеце и одраслих. Најмлађи стално осјећају жеђ, имају хроничне инфекције, честе кијавице, алергије на кожи, екцеме или проблеме са дисајним органима, чак и астму. Код одраслих је први симптом веома сува кожа, прво на стопалима, потом ногама и на крају по цијелом тијелу, пише Аваз.

Претјерано је и перутање које се види приликом скидања чарапа. Такође, недостатак витамина Ф може изазвати развој атеросклерозе и артериосклерозе, тромбозе, а може доћи и до инфаркта миокарда, појаве масне јетре, затвора или дијареје те смањене отпорности организма на вирусе и бактерије.

Да бисте задовољили дневне потребе за овим витамином, у јеловник уврстите хладно цијеђено сунцокретово уље (двије и по кашике), које је изузетно богато овим важним састојком.

Исти ефекат можете постићи конзумирањем шест кашика сјеменки сунцокрета. Витамином Ф богати су и сусам, кикирики, лан и мак. Најбоље се апсорбирају у комбинацији са витамином Е.

Коментари 0
Повезане вијести
Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    18h 21m
    2
  • Данас Марковдан
    6h 39m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    22h 21m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    2h 57m
    0
  • Из Рудог ка манастиру Острог кренуло 13 ходочасника
    19h 42m
    1