Линта: Картице и ваучере и за пензионере из региона који живе у Србији

22.05.2021. 16:13
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је да Влада Србије додјели пензионерске картице и ваучере и за пензионере који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона, а живе у Србији.

Линта сматра да су пензионери из региона, који нису корисници Фонда ПИО Србије, дискриминисани у односу на остале пензионере, јер немају право на једнократну новчану помоћ, пензионерске картице и ваучере.

- Ради се о грађанима Србије који савјесно испуњавају обавезе и своје мале пензије троше у Србији. Због тога би било фер и поштено да пензионери из региона буду изједначени у правима са пензионерима који су корисници Фонда ПИО- навео је Линта у саопштењу.

Он је истакао да, према подацима Завода за социјално осигурање, у Србији живи 123.779 пензионера са подручја бивше Југославије, од чега је 58.678 из Хрватске, 40.634 из БиХ, 12.991 из Словеније, 5.841 из Сјеверне Македоније и 5.635 из Црне Горе.

Према његовим ријечима, само је мањи број њих добио пензионерске картице и ваучере, а да је значајан број изгубио такозвани заштитни додатак и пензије им износе мизерних 3.500 /око 30 евра/ до 6.000 динара /50 евра/ или нешто више.

- Из тог разлога наведена категорија пензионера се налази у немогућој ситуацији јер не може да састави крај с крајем. Због тога су принуђени да раде у надницу било какве послове да би зарадили за голо преживљавање или чекају да добију повремену помоћ од својих најближих-  навео је Линта и додао да би им пензионерске картице много значиле јер би имали попуст од 10 до 15 одсто на прехрамбене производе и кућну хемију.

Ваучери, које издаје Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије у вриједности 5.000 динара /42,5 евра/, много би, додао је он, значили пензионерима из региона, јер би могли да их користе за одлазак у бању на лијечење или за одмор у неком од бројних угоститељских објеката.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 47m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 43m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 12m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 47m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 40m
    0