Љекари из Загреба малој Анђели подарили нови живот (ВИДЕО)

22.12.2021. 08:58
0
ИЗВОР: Srpska.info

Љекари и медицинско особље Клинике за дјечје болести Загреб спасили су живот шестогодишњој дјевојчици Анђели из Борда, која је тешко повријеђена у паду са трактора те имала минималне шансе за преживљавање.

Само два одсто су биле њене шансе, а из ове болнице је изашла као здрава дјевојчица.

– Сам ју је Бог сачувао да преживи, остало су све љекари учинили, било је јако тешко. Љекари су је спасили. Идемо сад кући брату и другарима – рекла је мајка Драгана и захвалила докторима и удружењу које им је помогло за смјештај.

Рекла је да ни у једном тренутку нису губили наду.

– Сад ћу се прво играти кад дођем дома. Јако су ми недостајали  брат и тата – рекла је мала Анђела.

Стјепан Вишњић, љекар Клинике Завода за абдоминалну хирургију Клинике за дјечије болести, представио је успјех хрватских љекарских тимова у спашавању дјевојчице.

– Ово завређује пажњу. Тог 25.7. је била тешка несрећа, дјевојчица из Брода која је имала тешку несрећу. Прво је дошла у болницу у Славонски Брод. Затим су је довели нама. Била је у тешком стању. Није могла дисати, 20 дана је била на респиратору, имала је оштећења уротракта, коже, абдомена, репродуктивног тракта. Лијечење у три фазе. Реанимирали смо је и стабилизовали. Имала је озбиљно оштећена плућа и смрскану карлицу. Покрили смо јој кожу вјештачким покровом. 6.8. процијенили смо да можемо у фазу реконструкције – казао је Вишњић.

Пресадили су јој кожу 9.8. Имала је реконструкцију међице како би се могла реконструисати карлица. То не би могли, кажу, да није била на механичкој вентилацији.

Љекари Клаићеве у томе су помогли љекари из Дубраве.

Након те друге фазе дијете је било слободно од инфекције и кренули су у даљње лијечење.

Морали су направити реконструкцију пробавног тракта, реконструисали су све абдоминалне органе.

– Имала је 16 великих операција, учествовало је 12 хирурга. Љекари из Клаићеве, Трауме, Дубраве и Меркура учествовали су у њеном лијечењу. У тренутку повреде имала је 20 килограма, без пулса и тлака. Бројне отворене ране и фрактуре, 98 посто смртности – наводи Вишњић.

Дјевојчица Анђела је приликом пријема у болницу у јулу 2021. године имала минималне шансе за преживљавање усљед тешких оштећења и повреда чак шест органских система, а отпуштена је из болнице као здрава, покретна и функционална дјевојчица, преноси индеx.хр.

Трошкове лијечења сносио Фонд здравства РС.

– Вијест да је Анђела пуштена кући након неколико мјесеци лијечења, обрадовала је комлетну јавност РС,  као и нас у Фонду – саопштено је из ове институције.

Нено лијечење ниједног момента није било  доведено у питање због административних процедура, а све трошкове лијечења сносио је ФЗО РС, саопштено је из Фонда.

Коментари 0
Повезане вијести
Нестала двогодишња дјевојчица, траже је стотине људи Нестала двогодишња дјевојчица, траже је стотине људи
Језива несрећа: Погинули моториста и жена, дијете (3) тешко повријеђено Језива несрећа: Погинули моториста и жена, дијете (3) тешко повријеђено
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 41m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 33m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 24m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 16m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 9m
    0