Обиљежавање Међународног дана особа са инвалидитетом

03.12.2023. 09:59
0
ИЗВОР: katera.news

Данас се обиљежава Међународни дан особа са инвалидитетом који Уједињене нације промовишу од 1992. године.

Циљ обиљежавања овог дана је промовисање разумијевања инвалидности и  достојанству, правима и благостању особа са инвалидитетом, као и повећавање свијест о предностима који се могу добити из интеграције особа са инвалидитетом у свим аспектима политичког, социјалног, економског и културног живота.

Особе са инвалидитетом се свакодневно суочавају са дискриминацијом, стигматизацијом, сиромаштвом, социјалном искљученошћу и незапосленошћу, међутим, упркос свим баријерама и тешким животним ситуацијама они не одустају од борбе.

Главна скупштина Уједињених народа, у октобру 1992. године, на посебној, заједничкој сједници, одржаној ради обиљежавања завршетка Вијека особа с инвалидитетом (1983 – 1992), усвојила је резолуцију да 3. децембар сваке године буде Међународни дан особа с инвалидитетом.

Након доношења предметне резолуције, УН-ова Комисија за људска права, у својој резолуцији 1993/29, од 5. марта 1993. године, позвала је земље чланице да истичу обиљежавање 3. децембра с циљем прихватања пуних и једнаких људских права и учешћа особа с инвалидитетом у друштву.

Једна милијарда људи, или 15% свјетске популације, има неки облик инвалидитета. Преваленција је већа у земљама у развоју, гдје особе са инвалидитетом чешће имају нижи степен образовања, лошије здравствене исходе, нижи ниво запослености и веће стопе сиромаштва.

Коментари 0
Повезане вијести
Лучић о важности Међународног дана особа са инвалидитетом Лучић о важности Међународног дана особа са инвалидитетом
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 18m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 51m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 17m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 30m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 59m
    4