Лукач: Тешко је повјеровати да се исламисти у БиХ враћају са жељом за миром

20.12.2019. 11:09
0
ИЗВОР: Srna

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста представљају изазов не само за Српску или БиХ, већ и Европу, јер је тешко повјеровати да се они који су на страна ратишта отишли из радикалних вјерских увјерења, враћају у БиХ са жељом за миром и суживотом.

Лукач је изјавио да је пријетња од терористичког акта, као један од безбједносних изазова, можда и највећа потенцијална пријетња за сваку земљу, па тако и Републику Српску и БиХ.

Он је за портал banjaluka.net истакао да МУП Српске зато чини све да се безбједносни проблеми предуприједе и да реагује, самостално или у сарадњи са другим безбједносним агенцијама у БиХ и региону, на сваку информацију која указује на терористичку пријетњу.

Говорећи о мигрантској кризи, Лукач је подсјетио да је раније још оцијенио да БиХ није спремна за било какво задржавање миграната и да једино што се у том случају може урадити јесте да они буду пропраћени кроз ову територију.

– Све што се догађа протекле три године, потврдило је моје тврдње. Свједоци смо да су у рјешавању проблема миграната и посљедица мигрантске кризе потпуно заказале институције БиХ у чијој су искључиво надлежности питања миграната и странаца – навео је Лукач.

Према његовим ријечима, грађани Републике Српске, али и Федерације БиХ, већ трпе посљедице мигрантске кризе и прихватне центре нико не жели у близини својих насеља.

– Оно што мене као министра унутрашњих послова Републике Српске брине јесте то што смо имали више случајева “скривених идентитета” миграната. Такви људи представљају велику опасност ако се задрже у БиХ и зато је неопходан озбиљан приступ свих институција у рјешавању мигрантске кризе у земљи – рекао је Лукач.

Лукач је безбједносну ситуацију у Српској оцијенио као добру, наводећи да је у односу на прошлу годину смањен број кривичних дјела за 5,5 одсто, да су повећани коефицијенти укупне расвијетљености и расвијетљености кривичних дјела извршених од непознатих лица.

Он је додао да су припадници Полиције Републике Српске само ове године заплијенили око 1,1 килограм хероина, скоро три килограма кокаина, 410 килограма марихуане, те 4,5 килограма хашиша, 9,3 килограма амфетамина и још разних других опојних дрога.

Лукач је рекао и да је пронађена једна од можда највећих и најсавременијих лабораторија за производњу сканка, иза које се крила организована криминална група која је дјеловала на међународном нивоу.

Према његовим ријечима, у области безбједности саобраћаја, смањен је број саобраћајних незгода за 2,3 одсто, док је број смртно страдалих лица (101) мањи за шест лица у односу на исти период 2018. године.

Лукач је истакао и да је МУП Српске у посљедњих пет година значајно поправио своју старосну структуру увођењем у полицијску службу око 1.000 младих полицајаца што је, поред наставка улагања у опремање полиције, један од стратешких циљева.

– Јако значајна ствар ове године за све нас у МУП Републике Српске било је повећање плате полицајца са средњом и вишом стручном спремом за 10 одсто, као и измјене закона којим је омогућено да полицијски службеници иду у пензију под повољнијим условима, односно да полиција иде у пензију са обрачунатим петогодишњим најповољнијим просјеком плате – рекао је Лукач.

Он је рекао и да је МУП Српске први пут у својој историји добио Жандармерију, да је на простору бивше касарне у Залужанима МУП формирао Центар за обуку у оквиру којег је извршена санација, адаптација и реконструкција 11 постојећих објеката, изграђени су нови објекти, изграђено је савремено стрелиште са пратећим објектом и инфраструктуром, изграђена су два објекта за Хеликоптерски сервис Српске.

– Извршена је адаптација и реконструкција објекта за смјештај коња и службених паса, изграђени су нови спортски терени, нови полигони за обуку, спортска дворана за борилачке вјештине и савремена теретана. Постављен је нови савремени систем видео-надзора, као и нова ограда око комплекса, нови водовод, канализација, топловод и саобраћајнице, санирана је електромрежа и трафостаница – навео је Лукач.

Коментари 0
Повезане вијести
Драган Лукач осуђен на затворску казну због шамара Драшку Станивуковићу Драган Лукач осуђен на затворску казну због шамара Драшку Станивуковићу
Додатних 286 камера за видео-надзор у Источном Сарајеву Додатних 286 камера за видео-надзор у Источном Сарајеву
Лукач најавио претрес у властитим редовима Лукач најавио претрес у властитим редовима
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 2m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    18h 59m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 20m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    21h 18m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    15h 38m
    0