Мале промјене које воде до бољег здравља

03.03.2020. 21:31
0
ИЗВОР: B92

Храна која садржи витамин Це у комбинацији са намирницом пуном гвожђа помоћи ће тијелу да боље искористи оба вриједна минерала, показала су истраживања.

Било која таква комбинација брзо ће поправити ваше здравље, али и помоћи у борби са килограмима.

Једите храну са ниским гликемијским индексом попут кикирикија, грожђа и разних махунарки. Нискогликемијска храна споро се вари и не подиже ниво шећера у крви, па конзумирање ових намирница делује боље него већина дијета које знају да буду стресне за организам.

Осим тога, јабуке садрже органске киселине које не само да топе масти и калорије, већ и помажу при добијању мишићне масе. Такве киселине налазе се и у рузмарину, лаванди и брусницама, па их што чешће употребљавајте у припреми јела.

Зачинима ћете смањити и количину соли, а ризик од болести крвних судова ћете смањити и воћем и поврћем попут крушака, банана, карфиола и краставаца, које садржи флавоноиде и друге антиоксидансе који помажу у спрјечавању инфаркта.

Такво воће и поврће не само да ће помладити срце него и кожу, а захваљујући кверцетину, помоћи ће и код упала. И физичко и ментално здравље захтијевају једнаку количину пажње.

Иако се налази на лошем гласу, управо због добијања килограма, гледање ТВ-а може бити итекако користан алат за чување и психичког и физичког здравља.

Сат времена омиљене емисије ресетује мозак, па се можете боље сконцентрисати на обављање других задатака. Управо такво опуштање најбоље репрограмира мозак након напорног дана.

На стрес најдјелотворније дјелују документарци о природи и путовањима, показало је америчко истраживање. Чак ће и размишљање о омиљеној серији помоћи да се ублажи паника, а и маштање о чаши вина опушта готово као да сте је попили.

- Такво маштање дјелује слично као и плацебо, односно кад људи оздраве иако нису добили лијек - објашњава професор Роберт Мајкл са Харварда.

Рекламе, које вас често нервирају, могу постати добар савезник здравља ако их искористите за кратке вјежбе.

У зависности од тога која подручја сматрате најкритичнијим, осмислите програм вјежби, па, на примјер, током рекламе за детерџент радите чучњеве, а током оне за аутомобиле радите трбушњаке.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 44m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 28m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 33m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 37m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 4m
    0