Мастиловић: У септембру почињу курсеви руског за три нивоа

15.06.2023. 15:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је да ће у септембру почети курсеви руског језика за три нивоа у Центру за отворено образовање на руском језику, који је на Палама отворен у сарадњи са тулским универзитетом.

Он је оцијенио да ће овај центар, који је отворен на Филозофском факултету на Палама, бити нови подстрек за јаче, масовније учење руског језика у Републици Српској.

Мастиловић је рекао да је Центар намијењен ширем кругу популације, посебно основацима и средњошколцима, да ће предавачи бити са Филозофског факултета, али и са Тулског државног Универзитета, те напоменуо да је ово пројекат који Русија финансира из предсједничког фонда.

Млађа популација ће, како је навео, имати прилику да у Центру савлада основе руског језика, али и да унапређује знање, и то не само када је у питању језик, него и познавање руске историје, културе, цивилизације.

Он је захвалио партнерима и пријатељима из Русије – Тулском Универзитету који су данас Филозофском факултету доставили велику донацију у виду информатичке опреме и књига, а Амбасади Руске Федерације у БиХ која је донирала велики број уџбеника за учење руског језика.

Ректор Државног педагошког универзитета "Лав Толстој" из Туле Константин Подрезов захвалио је руководству Републике Српске и Универзитету у Источном Сарајеву што је Центар отворен веома брзо, само мјесец послије постизања споразума.

- Циљ није само зближавање народа него упознавање братског народа са руском културом, традицијом, језиком. Ми смо фокусирали конкретне планове сарадње који се тиче не само руског језика, него и историје, тичу се различитих других грана науке. Сигуран сам да пројекат неће трајати једну годину него више, и зато смо захвални свима који су га започели - рекао је Подрезов.

Ректор Универзитет у Источном Сарајеву Милан Кулић нагласио је да свега овога данас не би било без вјековне добре сарадње и братског односа између српског и руског народа.

- То је било кључни услов да се све ово дешава на Универзитету у Источном Сарајеву у Републици Српској. Велику захвалност дугујемо Амбасади Руске Федерације у БиХ јер су они највећим дијелом иницирали највећи дио ових пројеката који сада имамо - истакао је Кулић.

Кулић је изразио задовољство тиме што Универзитет у Источном Сарајево предњачи на овим просторима када је у питању сарадња са универзитетима Руске Федерације, учење руског језика, те изразио увјерење да ће након отварања Центра број полазника који ће учити руски језик у Републици Српској бити знатно већи.

Он сматра да ће послије свих геополитичиких дешавања, руски језик врло брзо постати водећи који ће се изучавати у свијету.

На Филозофском факултету на Палама данас је свечано отворен Центар за отворено образовање на руском језику у оквиру глобалног пројекта Министарства просвјете Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    5h 37m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    8h 23m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    7h 56m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    11h 3m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    22h 52m
    0