Mastilović: U septembru počinju kursevi ruskog za tri nivoa

15.06.2023. 15:32
0
IZVOR: srna.rs

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je da će u septembru početi kursevi ruskog jezika za tri nivoa u Centru za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku, koji je na Palama otvoren u saradnji sa tulskim univerzitetom.

On je ocijenio da će ovaj centar, koji je otvoren na Filozofskom fakultetu na Palama, biti novi podstrek za jače, masovnije učenje ruskog jezika u Republici Srpskoj.

Mastilović je rekao da je Centar namijenjen širem krugu populacije, posebno osnovacima i srednjoškolcima, da će predavači biti sa Filozofskog fakulteta, ali i sa Tulskog državnog Univerziteta, te napomenuo da je ovo projekat koji Rusija finansira iz predsjedničkog fonda.

Mlađa populacija će, kako je naveo, imati priliku da u Centru savlada osnove ruskog jezika, ali i da unapređuje znanje, i to ne samo kada je u pitanju jezik, nego i poznavanje ruske istorije, kulture, civilizacije.

On je zahvalio partnerima i prijateljima iz Rusije – Tulskom Univerzitetu koji su danas Filozofskom fakultetu dostavili veliku donaciju u vidu informatičke opreme i knjiga, a Ambasadi Ruske Federacije u BiH koja je donirala veliki broj udžbenika za učenje ruskog jezika.

Rektor Državnog pedagoškog univerziteta "Lav Tolstoj" iz Tule Konstantin Podrezov zahvalio je rukovodstvu Republike Srpske i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu što je Centar otvoren veoma brzo, samo mjesec poslije postizanja sporazuma.

- Cilj nije samo zbližavanje naroda nego upoznavanje bratskog naroda sa ruskom kulturom, tradicijom, jezikom. Mi smo fokusirali konkretne planove saradnje koji se tiče ne samo ruskog jezika, nego i istorije, tiču se različitih drugih grana nauke. Siguran sam da projekat neće trajati jednu godinu nego više, i zato smo zahvalni svima koji su ga započeli - rekao je Podrezov.

Rektor Univerzitet u Istočnom Sarajevu Milan Kulić naglasio je da svega ovoga danas ne bi bilo bez vjekovne dobre saradnje i bratskog odnosa između srpskog i ruskog naroda.

- To je bilo ključni uslov da se sve ovo dešava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj. Veliku zahvalnost dugujemo Ambasadi Ruske Federacije u BiH jer su oni najvećim dijelom inicirali najveći dio ovih projekata koji sada imamo - istakao je Kulić.

Kulić je izrazio zadovoljstvo time što Univerzitet u Istočnom Sarajevo prednjači na ovim prostorima kada je u pitanju saradnja sa univerzitetima Ruske Federacije, učenje ruskog jezika, te izrazio uvjerenje da će nakon otvaranja Centra broj polaznika koji će učiti ruski jezik u Republici Srpskoj biti znatno veći.

On smatra da će poslije svih geopolitičikih dešavanja, ruski jezik vrlo brzo postati vodeći koji će se izučavati u svijetu.

Na Filozofskom fakultetu na Palama danas je svečano otvoren Centar za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku u okviru globalnog projekta Ministarstva prosvjete Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Studentima približiti djela Mome Kapora Studentima približiti djela Mome Kapora
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    14h 48m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    4h 1m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    3h 55m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    18h 52m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    3h 32m
    1