Месо из увоза преплавило домаће тржиште

01.10.2024. 19:57
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Увоз свих врста меса у Босну и Херцеговину у току ове године повећан је за око 50 милиона КМ, док је извоз меса мањи за око 11 милиона КМ.

 

Наиме, према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, увоз меса за осам мјесеци ове године износи 372.979.280 КМ, што је у односу на исти период прошле године више за око 50 милиона КМ, односно прошлогодишњи увоз је износио 322.140.130 КМ.

Када је ријеч о килограмима, у току ове године увезено је 52.366.211 килограма, што је у односу на исти период прошле године више, јер је лани увезено 45.989.624 килограма меса.

Када је ријеч о извозу меса и месних прерађевина из Босне и Херцеговине, он је мањи за око 11 милиона КМ.

Наиме, у току ове године извезено је 5.933.496 килограма меса у вриједности од 29.970.591 КМ, док је у истом периоду прошле године извезено 7.079.534 килограма меса, у вриједности од 41.095.443 КМ.

Према подацима Управе, највише меса увезено је из Италије, Низоземске, Њемачке, Шпаније, али и од комшија из Хрватске и Србије, те осталих земаља свијета.

Када је ријеч о извозу, месо из Босне и Херцеговине продавало се у Хрватској, Словенији, Србији, Италији, али и осталим земљама.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, истиче за "Независне новине" да су ови подаци веома забрињавајући.

- То је управо оно о чему ми причамо годинама, а свака година ће бити гора и гора јер смо постали овисници о увозу. Увозна роба ће на крају превладати и уништити домаће тржиште - казао је Бићо.

Како је додао, главни разлог за доминантан увозни лоби је незаштићено домаће тржиште, као и домаћа производња.

- Ови подаци су очекивани, али и забрињавајући. Није нормално да ми, поред оваквих услова које имамо за производњу и људи који хоће да раде, постајемо овисници о увозном лобију - казао је Бићо.

Према његовим ријечима, произвођачи у БиХ могу произвести довољно за домаће тржиште, али и за извоз, али, како каже, упорно долазимо у ситуацију да то буде обрнуто.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске, истиче за "Независне новине" да се на наше тржиште увози неквалитетна роба.

- Сви знамо каква роба долази код нас, а каква иде у Европску унију. Често долазимо у ситуацију да нас у маркетима и месницама упозоравају да не купујемо поједино месо, што потврђује чињеницу да се код нас увози неквалитетна роба - казао је Бањац.

Како је рекао, колико год се домаћи произвођачи трудили, тешко је да они уопште буду конкурентни на домаћем тржишту.

- Наш увозни лоби је толико јак да ми, поред меса, увозимо још све и свашта, а имамо могућности да све то произведемо - казао је Бањац.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 01.10.2024. 23:47
    Kakvo crno domaće tržište, cijene mesa svih vrsta digli do neba, domaći proizvođači nemaju osjećaj za nizak standard i slabu kupovnu moć stanovništva. Uvoz mesa poptuno opravdan, uz naravno strogu kontrolu kvaliteta istog da se stane na put divljanja cijena. Konkurencija na tržištu je zdrava i potrebna pa neka se i dalje bahate domaći i neka vide da od visokih cijena nema ništa. Neka stave ključ farme, biće mesa iz uvoza, ionako se nisu mnogo sikirali za potrošače, nego mislili samo na svoj džep i profit..
Повезане вијести
Треба ли БиХ да укине конвертибилну марку и уведе евро? Треба ли БиХ да укине конвертибилну марку и уведе евро?
Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
Од октобра нове цијене кафе Од октобра нове цијене кафе
Најчитаније
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    15h 6m
    17
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    5h 33m
    0
  • Куглоф
    2h 27m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    10h 31m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    7h 27m
    17