Миграције пустоше БиХ, све више одлазе цијеле породице

27.09.2021. 21:44
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

У потрази за бољим животом, БиХ је уназад непуну деценију напустило скоро 396.000 грађана, а само за шест мјесеци ове године привремено или трајно одселило се 81.000 људи, што је убједљиви рекорд до сада.

Ово је показала анализа Уније за одрживи повратак и интеграције, из које поручују да је у БиХ све више кућа оглашених за продају, јер су њихови станари породично отишли, са намјером да се никад, или бар задуго не врате.

С обзиром на резултате Пописа по којима је БиХ 2013. имала 3,53 милиона становника, у међувремену смо, само по основу миграција, изгубили више од 11 одсто популације.

Лоше стојимо и кад је ријеч о природном прираштају, а у периоду 2014-2020. по основу разлике броја рођених и умрлих остали смо без 60.500 људи.

– БиХ је рангирана међу демографски најкритичније европске земље. Низак и опадајући наталитет уз продужење просјечног животног вијека, у скорије вријеме ће доводити до још веће разлике у омјеру младих и старих. Проблем незапослености и неквалитетног запошљавања који је изражен међу младима, осим што утиче на одлуку о склапању брака и рађању, снажан је фактор који ће и у наредном периоду подстицати исељавање – каже за Српскаинфо професор Стево Пашалић.

Према његовим ријечима, емиграцијом се губи људски капитал, чиме бива угрожена перспектива не само демографског него и, уопште, друштвеног развоја Републике Српске и БиХ.

– Ниједна влада не може спријечити одлазак људи, али може креирати један бољи, пронаталитетни амбијент и тако редуковати број људи који желе отићи из земље због непостојања перспективе. Међутим, у оваквим околностима не можемо очекивати ништа боље, напротив. Миграције се неће још дуго зауставити – упозорава Пашалић.

Мирхуниса Зукић, предсједник поменуте уније, наглашава да су наши грађани све незадовољнији цијелокупним стањем у држави.

– Зато не треба да чуди што нам из године у годину одлази све више људи.  Они, једноставно, овдје не виде никакву перспективу, па само гледају да оду, јер не желе да њихова дјеца живе истим животом – истиче Зукићева за Српскаинфо.

Према њеним ријечима, један од разлога што људи одлазе у иностранство свакако је материјалне природе, али то није пресудно.

– Људе тиште бројне мањкавости овог система, без назнаке да ће се, у скорије вријеме, нешто поправити набоље. Ове године имамо рекордан број оних који су спаковали кофере и отишли, што значи да је незадовољство кулминирало. До податка о онима који напуштају БиХ долазимо путем мјесних заједница и радом на терену гдје наилазимо на све више закључаних кућа, док је на многима натпис да су за продају. Нажалост, све више одлазе цијеле породице, и то за стално – упозорава Зукићева и додаје да су, међу онима који остају, многи такође заинтересовани да оду, и то што је прије могуће. 

Најновије истраживање Института за развој младих „Култ“, у којем су учествовала 3.132 испитаника из цијеле БиХ, показало је да половина међу њима размишља о одласку.

– Око 40 одсто младих које је обухватило ово истраживање, изјавило је како је у посљедњих седам година члан њихове уже породице напустио БиХ. Више од 50 одсто има интерес да напусти БиХ, док је њих 12 одсто већ предузело конкретне кораке у том смијеру – саопштили су раније из „Култа.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Idiot 27.09.2021. 22:56
    Naravno da treba seliti, prva prilika kome se ukaze sikter, ovoj bagri sluziti i zaradjivati, jok, samo van granica bih pa nek se sami sa sobom .....
    Gdje god se okrenes kriminal, prevare i lopovluk, a sve je to normalno napacenom narodu koji nista me poduzima....

    Al hajde de, kroz istoriju je poznato da dugo treba da iz dupeta u glavu dodje, cca samo 500g je trebalo da se organizuju protiv osmanlija....koliko li ce trebati za ovu modernu bagru, trk 20 i nesto godina narod trpi....
Повезане вијести
Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство? Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство?
БиХ у посљедњој деценији напустило између 150 и 300 хиљада људи БиХ у посљедњој деценији напустило између 150 и 300 хиљада људи
За девет година Српска изгубила град величине Зворника За девет година Српска изгубила град величине Зворника
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 21m
    2
  • Данас Марковдан
    7h 39m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 21m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 57m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 13m
    0