Михаило Пупин - физичар, проналазач, дипломата...

09.10.2023. 08:42
0
ИЗВОР: srna.rs

Велики српски и свјетски физичар, електротехничар и проналазач Михаило Пупин, научник свјетског гласа, рођен је на данашњи дан 1854. године.

Из родног Идвора, у Банату, послије школовања у Панчеву и Прагу, отишао је 1874. у САД, гдје је завршио Колумбија универзитет у Њујорку.

Ту је био професор теоријске физике и 40 година предсједник Института радио-инжењера.

Електрични резонатор, помоћу којег је преко истог проводника могућ истовремени пренос вијести на различитим таласним дужинама, био је први од његових многобројних проналазака.

Својим највећим открићем - самоиндукционим калемовима /Пупинови калемови/ омогућио је пренос телефонских разговора на велику даљину.

Такође, открио је секундарне радијације рендгенских зрака, електромагнетске детекторе и написао универзитетски уџбеник термодинамике.

Пупин је за научни рад 1920. године одликован Едисоновом медаљом. Написао је књигу о свом животу "Од имигранта до проналазача", преведену на српски под насловом "Од пашњака до научењака".

Године 1924. добио је Пулицерову награду, а његово име носе лабораторије физике Колумбија универзитета.

Краљевина Србија именовала је 1912. године Пупина за почасног конзула у САД.

Ову дужност обављао је све до 1920. године. Са те позиције је много допринио успостављању међудржавних и ширих друштвених односа између Краљевине Србије, касније Краљевине Југославије, и САД.

Пупин је по завршетку Првог свјетског рата, као тада већ познати и признати научник, али и политички утицајна фигура у Америци, утицао на коначне одлуке Париске мировне конференције, када је одлучивано о одређивању граница будуће Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Коментари 0
Повезане вијести
Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха
Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске (ВИДЕО) Блаженопочивши митрополит Николај оставио велики траг у историји Митрополије дабробосанске...
Прошло 30 година од злочина над Србима на Казанима Прошло 30 година од злочина над Србима на Казанима
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  19h 14m
  1
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  20h 18m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  12h 2m
  5
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  20h 50m
  0
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  11h 14m
  0