Мијењају националност за фотељу

15.06.2021. 20:40
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Тренд да политичари у БиХ националну припадност мијењају као чарапе, јер им је она једини аргумент за вођење политике, наставља се од избора до избора и више не представља неку вијест.

Посљедњи примјер од прије неколико дана, гдје је Елвису Живковићу, који се раније изјашњавао као Хрват, додјељен мандат у Дом народа Парламента ФБиХ, и то као Србину, како се сада изјашњава, показује да политичарима националност служи само у сврху добијања одређених функција и ништа више.

Отуд није ни чудо што за грађане више и није вијест када неки њихов комшија оде лећи као Србин, а ујутро се пробуди као Хрват или Бошњак, а све у служби политике.

По важећем Изборном закону, националност се може мијењати сваке четири године. Изборна правила, наиме, не дозвољавају да кандидати током једног изборног, четворогодишњег циклуса мијењају националну припадност и другачије се изјашњавају. Међутим, већ сљедећи изборни циклус то им није забрањено.

То наши политичари итекако добро користе, па тако пред сваке изборе имамо нове Хрвате, Србе или Бошњаке.

Сјетимо се само случаја високог функционера ХДЗ БиХ, Горана Опсенице, који је прије три године добио мандат посланика у Представничком дому Парламента Федерације БиХ као припадник српског народа, иако је у то вријеме као припадник хрватског конститутивног народа обављао дужност министра здравља, рада и социјалне заштите Херцеговачко-неретванског кантона.

Сличан је и случај Нине Букејловић из СДС, која се на локалним изборима 2016. године изјаснила као Српкиња, а уочи општих избора 2018. године као Бошњакиња.

Примјера је много у оба ентитета и јавна је тајна да странке, како би испуниле националну квоту за одређену позицију, веома лако нађу некога ко ће промијенити националност на четири године.

емојте се онда зачудити ако чујете за неког министра који се изјашњава као Хрват, а слави крсну славу или неког српског делегата или посланика који слави Бајрам.

Да ли ће нови Изборни закон БиХ, на чијим измјенама инсистира и Европска унија, успјети да стане у крај лажним Србима, Хрватима и Бошњацима, и на који начин?

Вехид Шехић из Коалиција за слободне и поштене изборе “Под лупом” става је да је неопходно стати у крај овом проблему, који постаје све израженији у БиХ.

Он подсјећа да живимо у времену гдје се многи позивају на заштиту људских права  и грађанских слобода, а истовремено се она највише и злоупотребљавају.

– То је највидљивије управо у изборном процесу, гдје појединци калкулишу како ће се изјаснити пред одређене изборе. Та појава је нарочито изражена у Федерацији БиХ када је у питању Дом народа, гдје се калкулише како попунити мјеста делегата из реда српског народа. Имамо примјере оних који су се изјашњавали као Срби само како би ушли у кантоналну скупштину, а онда одатле у Дом народа ФБиХ, односно у Клуб српског народа. Исто се дешавало и у Вијећу народа Републике Српске, гдје су се неки Срби изјашњавали као припадници националних мањина, примјера ради Црногорци, те тако ушли у Вијеће народа – истиче Шехић.

одаје да се о овом проблему расправљало још док је био члан ЦИК, а као могуће рјешење у спречавању злоупотреба националног изјашњавања Шехић види у забрани мијењања етничке припадности на дужи период.

– То би требало да буде предвиђено Уставом као изузетак само у изборном процесу. Сматрам да би се требало ограничити да се узастопно у три избора циклуса не може мијењати етничка припадност, а не само једног изборног циклуса, као што имамо сада – истиче Шехић.

Шефица Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ, Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је и члан Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона, вјерује да ће овај проблем бити ријешен.

– Случај „новорођеног“ Србина, Елвиса Живковића, који је захваљујући аномалијама изборног система у БиХ изабран у Дом народа ФБиХ, доказује да је легитимно представљање значајна тема која се тиче свих у БиХ, а посебни српског народа у ФБиХ, чије се заступање у законодавним и извршним органима власти у континуитету наружава па и злоупотребљава – каже Бурсаћева за Српскаинфо.

Она је изразила очекивање да ће се овај проблем ријешити измјенама Изборног закона на начин да представнике Срба, а и других народа, бирају њихови сународници, јер су се сва друга досадашња рјешења показала као подлога за манипулације и искривљење суштине уставних композиција у БиХ на свим нивоима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
Разматра се увођење скенера и без измјена Изборног закона Разматра се увођење скенера и без измјена Изборног закона
Вуковић: Можда треба име и презиме особе ставити у Изборни закон Вуковић: Можда треба име и презиме особе ставити у Изборни закон
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    22h 55m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    13h 15m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    23h 39m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    2h 28m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    2h 22m
    0