МИП Русије: Вријеме да се укине спољни протекторат у БиХ

06.02.2021. 18:33
0
ИЗВОР: СРНА

Москва је позвала високог представника у БиХ Валентина Инцка да прекине са самовољом која штети нормализацији у земљи, саопштило је руско Министарство спољних послова, те поручило да је вријеме да се укине спољни протекторат.

Како се наводи, у балканским медијима се увелико цитира писмо високог представника у БиХ упућено Народној скупштини Републике Српске са захтјевом да се у року од три мјесеца одузму повеље с одликовањима додијељене Радовану Караџићу, Биљани Плавшић и покојном Момчилу Крајишнику називајући их "осуђеним ратним злочинцима чији су поступци током оружаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње".

- Не улазећи у суштину претензија Инцка, сматрамо да је неопходно да подсјетимо да се постављање ултиматума највишем представничком органу Републике Српске не може сматрати прихватљивим ни са правне ни са моралне тачке гледишта - истикло је руско Министарство.

Наводи се да се високи представник није чак ни консултовао са управним одбором Савјета за провођење мира, који је позван да у таквим случајевима даје представнику политичке препоруке.

Москва сматра да дрско понашање Инцка још једном доводи у питање његову улогу у процесу међуетничког помирења у БиХ.

- Својим поступцима и у тумачењу сопственог мандата он не само да превазилази своја овлаштења, него све више постаје фактор дестабилизације, понаша се потпуно супротно задацима који су му повјерени Дејтонским мировним споразумом. Позивамо Инца да прекине са самовољом која очигледно штети постконфликтној нормализацији у БиХ и уноси додатну напетост у међуетничке односе - саопштило је руско Министарство.

Из Министарства су истакли да Инцков неумјесни демарш поново демонстрира очигледну чињеницу – неуставна институција високог представника у БиХ одавно је изгубила своју "додатну вриједност" за рјешавање проблема у БиХ и претворила се у правни и политички атавизам.

- Сигурни смо да је дошло вријеме да се коначно укине тај анахрони механизам спољног протектората према сувереној БиХ и да се сва власт у земљи пренесе на њене државотворне народе и законски изабране органе - закључило је руско Министарство спољних послова, пренио је Спутњик.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 0m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 33m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 59m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 12m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 41m
    3