Митрополит Јоаникије: Срби - народ који зна да ствара и у најтежим временима

12.09.2023. 13:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је након литургије у Цркви Светог архангела Михаила на празник Преноса моштију Светог Александра Невског, да су Срби нартод који зна да ствара и у најтежим временима.

Након благосиљања славског колача у Васовој цркви на Ножици митрополит Јоаникије је у архипастирској бесједи Васојевићима честитао славу.

- Наш је народ послије Косовске битке схватио да је најважније да очува своју свету православну вјеру и велико наслеђе Немањића. И не само да сачува, него и да унаприједи. Ми смо показали да смо народ који умије и зна, и способан је да ствара и у најтежим временима, чак и у временима ропства - рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Јоаникије је додао да је та свијест довела до тога да се српски народ у 19. и 20. вијеку ослободио и ујединио.

- Али, треба се сјетити тих најтежих времена, баш оних времена када је Свети Александар Невски штитио Васово племе. Остало је предање да је овдје Ссети Александар Невски помогао у једном судбинском окршају са Климентима и са иновјерцима Васовом племену, те су однијели сјајну и блиставу побједу - подсјетио је митрополит Јоаникије.

Митрополит је навео да је Светом Александру Невском Бог тао такву благодат да помаже свим православним народима и да стигне и до Васовог племена, да му помогне у одлучујућим и судбинским моментима.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је храм на Ножици и по својој старијој и новијој историји заслужио да се овдје саберу Васојевићи, да овдје буде њихов велики сабор и братски окуп на дан Светога Александра Невскога.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо! Митрополит Јоаникије: Косово - српско огњиште које оставити нећемо!
Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији Митрополит Јоаникије позвао народ да посјећује светиње на Косову и Метохији
Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу Митрополит Јоаникије: Нека Бог подари слогу
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 50m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 45m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 33m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 39m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    22h 7m
    0