Mitropolit Joanikije: Srbi - narod koji zna da stvara i u najtežim vremenima

12.09.2023. 13:36
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je nakon liturgije u Crkvi Svetog arhangela Mihaila na praznik Prenosa moštiju Svetog Aleksandra Nevskog, da su Srbi nartod koji zna da stvara i u najtežim vremenima.

Nakon blagosiljanja slavskog kolača u Vasovoj crkvi na Nožici mitropolit Joanikije je u arhipastirskoj besjedi Vasojevićima čestitao slavu.

- Naš je narod poslije Kosovske bitke shvatio da je najvažnije da očuva svoju svetu pravoslavnu vjeru i veliko nasleđe Nemanjića. I ne samo da sačuva, nego i da unaprijedi. Mi smo pokazali da smo narod koji umije i zna, i sposoban je da stvara i u najtežim vremenima, čak i u vremenima ropstva - rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Joanikije je dodao da je ta svijest dovela do toga da se srpski narod u 19. i 20. vijeku oslobodio i ujedinio.

- Ali, treba se sjetiti tih najtežih vremena, baš onih vremena kada je Sveti Aleksandar Nevski štitio Vasovo pleme. Ostalo je predanje da je ovdje Sseti Aleksandar Nevski pomogao u jednom sudbinskom okršaju sa Klimentima i sa inovjercima Vasovom plemenu, te su odnijeli sjajnu i blistavu pobjedu - podsjetio je mitropolit Joanikije.

Mitropolit je naveo da je Svetom Aleksandru Nevskom Bog tao takvu blagodat da pomaže svim pravoslavnim narodima i da stigne i do Vasovog plemena, da mu pomogne u odlučujućim i sudbinskim momentima.

Mitropolit Joanikije je naglasio da je hram na Nožici i po svojoj starijoj i novijoj istoriji zaslužio da se ovdje saberu Vasojevići, da ovdje bude njihov veliki sabor i bratski okup na dan Svetoga Aleksandra Nevskoga.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije pozvao narod da posjećuje svetinje na Kosovu i Metohiji Mitropolit Joanikije pozvao narod da posjećuje svetinje na Kosovu i Metohiji
Mitropolit Joanikije: Neka Bog podari slogu Mitropolit Joanikije: Neka Bog podari slogu
Mitropolit Joanikije: Svi smo duhovno iznikli iz praha Svetoga Save duhonosca Mitropolit Joanikije: Svi smo duhovno iznikli iz praha Svetoga Save duhonosca
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    18h 19m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    18h 33m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    18h 25m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 50m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    9h 14m
    0