Мјештани српског повратничког села код Бихаћа препуштени сами себи (ВИДЕО)

05.02.2023. 21:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Мјештани српског повратничког села Трубар у општини Бихаћ ни 25 година од повратка на вјековна огњишта нису добили статус повратника.

Разлог је, кажу, маћехински однос општине Бихаћ, којој су припојени након рата и одвајања од општине Дрвар.

Због небриге бихаћких власти мјештани ни данас немају струју, јер им траже да плате прикључак.

Немају ни сигнал за мобилни телефон, а путна инфраструктура је у катастрофалном стању.

Потпуно су, кажу, обесправљени и препуштени сами себи.

Зими се до Трубара може једино теренским возилом. Путеви су, због високог снијега, готово непроходни. Ако негдје и “запнете” тешко да ће вам ико помоћи, јер сигнала за мобилни телефон нема. Од рата нема ни струје. Секундарна електромрежа стигла је до кућа, али није прикључена.

– Прије три и по године урађен је ниски напон, надали смо се да ће бити прикључена струја исте године кад су завршили, међутим, до дан-данас није прикључена – каже мјештанин Стево Роквић.

Струја им није прикључена јер треба да плате 1.500 КМ за прикључак. То би за повратнике требало да буде бесплатно, али повратнички статус нису стекли ни деценијама након рата. Тако су остали ускраћени за права загарантована Уставом БиХ.

Повратници у Трубар не могу да добију статус повратника због неусклађености матичних и земљишних књига. Прије рата, ова мјесна заједница припадала је Дрвару, а од рата је у саставу Бихаћа. Тај град, упркос вишедеценијским апелима и молбама повратника, ни до данас није ријешио овај проблем.

– То је сад једна правна празнина у којој се не могу користити права која повратницима припадају. Мјештани Трубара немају ријешен статус, ни као повратници, ни расељена лица ни избјеглице – каже Драгослав Поповић из Удружење “Завичај” Бањалука.

У одсуству подршке и разумијевања из Бихаћа, мјештани Трубара за помоћ се углавном обраћају општини Дрвар. Дрварском руководству руке су везане јер ово село припада другом кантону.

– Осим моралне подршке, ми не можемо да им пружимо никакву материјалну или подршку у смислу улагања у инфраструктуру – каже начелница Дрвара Душица Рунић.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у БиХ Ђорђе Радановић истиче да се у ФБиХ “административне грешке врло често дешавају над правима Срба”.

– Ми ћемо упутити молбу општини Бихаћ да исправе податке који се налазе у катастру – најављује Радановић, пише РТРС.

Одговор на питање када ће и како овај, за повратнике горући проблем, бити ријешен од града Бихаћа нисмо добили.

Мјештани Трубара помоћ ће, кажу, тражити од Републике Српске и Србије, како би обезбиједили 50.000 КМ неопходних за прикључак 22 домаћинства на електромрежу.

Видео: РТРС

Коментари 0
Повезане вијести
Оскрнављен српски завјетни крст у Винковцима Оскрнављен српски завјетни крст у Винковцима
Срби у константном страху за сопствени живот Срби у константном страху за сопствени живот
Мастиловић: Срби и Руси заједно у борби против фалсификовања историје Мастиловић: Срби и Руси заједно у борби против фалсификовања историје
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  23h 44m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  22h 51m
  5
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  19h 30m
  4
 • Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
  14h 57m
  1
 • Ученици и запослени ЈУ Средњошколског центра „Источна Илиџа“ у хуманој мисији (ФОТО)
  21h 54m
  0