На данашњи дан, 12. мај

12.05.2020. 08:02
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је уторак, 12. мај, 133. дан 2020. До краја године има 233 дана.

1820. - Рођена енглеска медицинска сестра Флоренс Најтингел, утемељивач професије медицинских сестара, чији се рођендан обиљежава као Међународни дан медицинских сестара. У Кримском рату половином 19. вијека организовала је болнице при британском експедиционом корпусу и знатно је реформисала санитетску службу и његу рањеника и болесника. Захваљујући томе, смртност у британским пољским болницама са 40 одсто смањена је на два одсто. Отворила је прву школу за медицинске сестре, а њене ученице су послије Првог свјетског рата - у којем су лијечиле српске војнике - помогле оснивање такве школе у Београду, из које је прва генерација медицинских сестара изашла 1924.


1842. - Рођен француски композитор Жил Емил Фредерик Масне, професор Конзерваторијума у Паризу, чија сентиментална дјела изражавају француску грађанску романтику. Компоновао је више од 20 опера, углавном с лирском тематиком, у којима је дочарао осјећајне хероине и лирско-патетичне мушке тенорске ликове. Дјела: опере "Манон", "Вертер", "Дон Кихот", "Таис", балетска музика, ораторијуми, кантате, соло пјесме.

1871. - Умро француски композитор Данијел Франсоа Еспри Обер, аутор опера у којима се смјењују говорне и пјевачке дионице. Дјела: опере "Фра Диаволо", "Црни Домино", "Блудни син", "Нема из Портичија".

1884. - Умро чешки композитор, диригент и пијаниста Беџих Сметана, зачетник и најзначајнији представник чешког музичког национализма. Инспирисао се народним легендама, историјом и фолклором. Дјела: опере "Продана невјеста", "Далибор", "Либуша", "Пољубац", циклус симфонијских поема "Моја домовина", гудачки квартет "Из мога живота", клавирске и камерне композиције.

1888. - Велика Британија успоставила протекторат над Сјеверним Борнеом и Брунејом.

1904. - Рођен чилеански писац и дипломата Нефтали Рикардо Рејес Басуалто, познат као Пабло Неруда, највећи лиричар Латинске Америке, добитник Нобелове награде за књижевност 1971. Послије учешћа у Шпанском грађанском рату, гдје се спријатељио са шпанским пјесником Федериком Гарсијом Лорком, углавном је био окренут идеалима социјалне правде и политичкој борби за права потлачених. У почетку је био под утицајем модерниста и постромантичара, потом је поетску жестину и чулност комбиновао с традиционалном пјесничком формом, а опробао се и у слободнијој пјесничкој техници с надреалистичким елементима. Касније фазе карактерише јаче осјећање туге због пролазности свега, али и нова вјера у људске и друштвене вриједности. Умро је 1973, убрзо послије убиства чилеанског предсједника Салвадора Аљендеа и доласка на власт десничарске војне хунте. Дјела: пјесничке збирке "Празнична пјесма", "Сутон", "Двадесет љубавних и једна очајна пјесма", "Покушај бесконачног човјека", "Боравак на Земљи", "Шпанија у срцу", "Трећи боравак 1935-1945", "Општа пјесма", "Грожђе и вјетар", "Елементарне оде".

1907. - Рођена Кетрин Хепберн, америчка филмска глумица, добитница Оскара. Међу бројним филмовима су "Љубав кад јој вријеме није", "Погоди ко је дошао на вечеру", "Афричка краљица", "Невоље са бебом".

1918. - Рођен амерички инжењер Џулијус Розенберг, који је са супругом Етел 1953. као први цивил у САД осуђен на смрт због шпијунаже, наводно због одавања СССР-у тајни о атомском наоружању. Казна је извршена упркос кампањи широм свијета да им буде поштеђен живот.

1935. - Умро пољски диктатор маршал Јозеф Клеменс Пилсудски, први предсједник Пољске од 1918. до 1922. и иницијатор рата против совјетске Русије 1920. и 1921. На данашњи дан 1926. успоставио је војну диктатуру и власт је држао до смрти.

1947. - Послије годину дана снимања приказана је "Славица", први југословенски играни филм послије Другог свјетског рата. Режисер и сценариста био је Вјекослав Афрић, сниматељ Жорж Скригин, а тумачи главних улога Ирена Колесар, Марјан Ловрић и Љубиша Јовановић.

1949. - Званично укинута совјетска блокада Западног Берлина, започета крајем јуна 1948, пошто су и западни савезници и СССР схватили бесмисленост бескомпромисног супротстављања.

1957. - Умро амерички филмски режисер и глумац аустријског поријекла Ерих фон Штрохајм, протагониста снажног натуралистичко-сензуалног стила у кинематографији, један од највећих режисера у доба нијемог филма. Био је изразито снажна умјетничка природа и није допуштао компромисе, што га је онемогућило да у америчкој крајње комерцијализованој филмској индустрији оствари већину замисли, па је често морао да глуми у туђим, каткад и умјетнички неуспјелим филмовима. У Француској је на самрти одликован Легијом части. Филмови: режија - "Слијепи мужеви", "Луде жене", "Похлепа", "Свадбени марш", "Краљица Кели", глума - "Велика илузија", "Нестали из Сент-Ажила", "Булевар сумрака".

1967. - Умро енглески писац Џон Мејсфилд, који је у поезији често сликао грубе и сирове видове живота, при чему је као контраст још јаче истицана идиличност његових стихова. Писао је и драме у римованом дистиху, али оне имају само књижевноисторијску вриједност. Дјела: пјесме "Баладе с мора", "Сонети", "Вјечно милосрђе", "Поља зеленкада", "Лис Рејнард", драме "Велики петак", "Краљ Филип".

1969. - У Великој Британији старосна граница изборног права снижена с 21 на 18 година.

1992. - Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске и оснивању новинске агенције Срна.

1994. - Умро шкотски политичар Џон Смит, лидер британске Лабуристичке партије, под чијим је вођством странка, послије 15 година у опозицији, знатно ојачала. То је његовом насљеднику Тонију Блеру обезбиједило "одскочну даску" за повратак лабуриста на власт 1997.

1995. - Власници "Рокфелер центра" у Њујорку, иза којих је стајао јапански капитал, објавили банкротство тог гигантског пословног центра.

1997. - Предсједник Русије Борис Јељцин и чеченски вођа Аслан Масхадов потписали споразум о обустави непријатељстава у јужној руској републици Чеченији, који су чеченски сепаратисти убрзо прекршили.

2001. - Умро Алексеј Тупољев, руски конструктор авиона.

2006. - Од експлозије на нафтоводу у близини Лагоса, највећег града Нигерије, погинуло око 200 људи.

2008. - Умрла Ирена Сендлер /Крижановска/, Пољакиња која је из Варшавског гета у Другом свјетском рату спасила 25.000 јеврејске дјеце.

2008. - У снажном земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале који је погодио југозападну кинеску област Сечуан погинуло је или нестало више од 87.000 људи, међу којима и 5.335 ђака.

2016. - Умро Александар Карађорђевић, кнез, син кнеза Павла и књегиње Олге, пилот Краљевског британског ваздухопловства.

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 21. септембар На данашњи дан, 21. септембар
На данашњи дан, 20. септембар На данашњи дан, 20. септембар
На данашњи дан, 19. септембар На данашњи дан, 19. септембар
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    2h 53m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    20h 55m
    7
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    22h 55m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    22h 31m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    21h 41m
    0