На фарми у Хаџићима пронађена салмонела код 9.698 товних пилића

08.10.2024. 14:58
0
ИЗВОР: srna.rs

На фарми товних пилића у Хаџићима пронађена је бактерија салмонела /Salmonella Enteritidis/ код једног јата од 9.698 товних пилића, тако да је фарма стављена у карантин, забрањено је кретање животиња, а заражени пилићи су упућени на санитарно клање по прописаној процедури.

На фарми су спроведене и додатне мјере, односно појачано прање, чишћење и дезинфекција, уз контролна лабораторијска испитивања, саопштено је из Управе за инспекцијске послове кантона Сарајево.

Из Инспектората ветеринарске инспекције навели су да овај случај указује на потребу за свеобухватним, континуираним контролама и праћењем ризика за јавно здравље користећи релевантне алате процјене и управљања ризиком.

Потрошачима је савјетовано да купују месо и јаја искључиво од /пр/овјерених субјеката под ветеринарским надзором, као и да приликом припреме и употребе хране одржавају хигијену, те да адекватно термички обраде намирнице прије конзумације.

Током септембра и октобра ветеринарска инспекција Кантоналне управе за инспекцијске послове спровела је надзор и од укупно затечених 27 јата на 15 фарми са око 198.384 комада перади, код једног јата од 9.698 товних пилића пронашла бактерију салмонелу.

Ветеринарска инспекција је до сада извршила надзор код 60 одсто фарми перади регистрираних на подручју Кантона Сарајево, а планираним мониторингом биће обухваћене све фарме перади.

У оквиру ових контрола ветеринарски инспектори врше и геомапирање свих фарми перади на подручју Кантона, а по завршетку свих планираних активности објавиће извјештај, као и планиране активности за 2025. годину које се односе на сектор перадарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се иг...
Ухапшена три лица у Хаџићима у вези са истрагом нестанка дјевојчице у Србији Ухапшена три лица у Хаџићима у вези са истрагом нестанка дјевојчице у Србији
Црква у Хаџићима страдала и дизала се са вјерујућим народом Црква у Хаџићима страдала и дизала се са вјерујућим народом
Најчитаније
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    20h 56m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    21h 36m
    9
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    4h 20m
    3
  • Писма читалаца: Лабуд гладан, кућица му мала, гађају га камењем
    5h 38m
    5
  • Чији је наш Андрић
    8h 32m
    0