На Мећавнику сутра почиње „Позоришни Кустендорф“

24.10.2019. 09:20
0
ИЗВОР: Srna

На Мећавнику, на Мокрој Гори сутра почиње 4. "Позоришни Кустендорф" редитеља Емира Кустурице.

Задржавајући интернационални карактер, у студентском такмичарском програму ове дводневне позоришне манифестације наћи ће се четири представе које се надмећу за награду "Златни лист" и то двије из Србије и по једна из Русије и Пољске.

Академија уметности у Новом Саду извешће представу "Кисеоник", Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа у Пољској представиће се позоришним комадом "Цијена живота", Мартине Мајок, добитнице Пулицерове награде, Државна позоришна академија из Јарославља у Русији одиграће "Чехов.некст", док ће Факултет драмских уметности из Београда извести представу "ДЖорџ Касплан", Фредерика Сонтага.

Селектор Фестивала, као и претходних година је редитељ Милан Нешковић који иза себе има низ успјешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији.

-Селекција је базирана на односу појединца и друштва и проблемима свеприсутног недостатка емпатије. Све представе се баве особама које се нису снашле у друштву појединаца и трагају за собом и својим идентитетом, као уосталом и позориште- рекао је раније Нешковић.

У оквиру ревијалног програма представиће се Југословенско драмско позориште са награђиваном представом "Зашто је полудио господин Р." и Београдско драмско позориште са представом "Моје дијете".

Другог дана "Позоришног Кустендорфа", редитељ и оснивач ове манифестације Емир Кустурица модерираће дебату са истакнутим умјетницима о теми "Позориште у друштву спектакла".

Овогодишњи позоришни фестивал одржава се под слоганом "Друштво спектакла" и покушаће да одгонетне мјесто и улогу позоришне умјетности у актуелном друштву у којој је спектакл у основи свега, те представља не само основни елемент разоноде, већ и само срце нестварности овог друштва, односно владајући облик живота, рекли су раније организатори.

Организатор ове дводневне манифестације је "Раста Интернационал", уз подршку компаније НИС која је и ове четврте године генерални спонзор "Позоришног Кустендорфа".

Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом "Будућност на дјелу".

Коментари 0
Повезане вијести
Кустурица о одузимању награде: Почео лов на вјештице Кустурица о одузимању награде: Почео лов на вјештице
Кустурица на челу Централног позоришта руске армије Кустурица на челу Централног позоришта руске армије
Кустурица: Угашен пожар на Мокрој Гори Кустурица: Угашен пожар на Мокрој Гори
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 25m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 32m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 14m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 52m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 24m
    0