Намирнице које можете јести пред спавање, а да вам не праве проблем

05.04.2022. 10:20
0
ИЗВОР: Srpska.info

Оброк прије спавања, иако није најбоља опција понекад је потребан. Ако сте гладни навече мораћете нешто појести, стога је најбоље посегнути за здравим намирницама које ће побољшати квалитету сна.

Ако се питате шта јести прије спавања, а да храна не утиче лоше на ваш сан онда имамо рјешење за вас. У наставку вам доносимо неколико идеја за здрав вечерњи оброк.

Киви

Према ријечима нутриционистице Саманте Касети, киви је одлична намирница која садржи серотонин и помоћиће вам да лакше утонете у сан. Уз то је богата витамином Ц и влакнима, што значи да ће обуздати осјећај глади.

Орашасти плодови

За укусан залогај, који је уз то здрав, узмите шаку орашастих плодова који садрже магнезиј и цинк, а они јачају производњу мелатонина. Ако желите најздравији одабир за бољи сан, одаберите пистације, само пазите да нису посољени јер су управо они пуни мелатонина, па тако 28 грама овог залогаја садржи око 7 милиграма мелатонина. Уз то садрже и здраве масноће који ће мозгу јавити да више нисте гладни, појаснио је нутриционист Бесс Бергер.

Јогурт

Према објавама научника у часопису Еуропеан Журнал оф Нутритион, дневна конзумација јогурта може ојачати имунолошки систем због тога што садржи бактеријске културе Лацтобациллус булгарицус и Стрептоцоццус тхермопхилус. Уз то нуди добре количине калција, витамина Б и Д те других нутријената који дјелују на имунолошки систем. Уз то он садржи и триптофан, аминокиселину која ће вам помоћи да заспите јер се претвара у серотонин који се пак претвара у мелатонин, хормон који потиче добар сан.

Банана и кикирики путер

Ова комбинација је јако популарна међу нутриционистима. Бана садржи триптофан, који ће се претворити у мелатонин, а у њој се крију калиј и магнезиј, који ће спријечити појаву грчева који вам могу ометати сан. Путер пак нуди здраве незасићене масноће па ћете уз њега лако заборавити на осјећај глади. Довољна је једна банана и једна кашика путера од кикирикија како бисте задовољили потребе организма али и лијепо спавали.

Поврће и хумус

Ово је одлична комбинација за добре снове, а Бергер савјетује да узмете своје омиљено поврће и 2 кашике хумуса те уживате у здравом и сласном залогају који садржи здраве масти, влакна и угљикохидрате, преноси Клиx.

Кокице

Кокице су цјеловита житарица што значи да ћете у организам унијети доста влакана, а ту је триптофан који ће вам помоћи да лакше заспите. Ако вам саме кокице нису довољне, стручњак савјетује да узмете и мало сушених боровница те тостираних ораха како бисте задовољили осјећај глади. Уз ову комбинацију неће доћи до скакања шећера у крви, што може ометати добар сан.

Чај од камилице

Овај здрави оброк пред спавање нуди пуно ствари, али ће вас прије свега заситити и умирити. Чај од камилице садржи антиоксидансе који ће придонијети опуштању и добром сну.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 12m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 5m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 29m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    6h 58m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    9h 50m
    0