Намирнице које не гоје

01.10.2020. 21:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је правило да за успјешно мршављење морамо да се одрекнемо вечере, лагана храна прије спавања може да олакша дијету, али и умири систем за варење. Ово су намирнице које не гоје.

Ако држите дијету или само пазите да унесете што мање калорија па прескачете вечеру, десиће вам се помекад да не можете да заспите од глади. То вам неће помоћи да изгубите килограме, бићете нервозни па ћете на крају вјероватно посегнути за неком храном која уопште није добра за мршављење. Зато је боље да се прије спавања обрадујете неким залогајем састављеним од намирница које не само да неће отежати губљење килограма него ће вам помоћи у вашем плану мршављења. Дакле, постоји храна која ће вас окријепити, а неће отежати ваш систем за варење.

Немасни сир

Једни воле крављи, други козји, а ни с осталим варијантама немасног сира нећете погријешити. Можете га јести самог или направити намаз који ћете намазати на крекере од цијелих житарица. Сир с ниским процентом масти богат је протеинима и амино-киселинама које поспешују губитак килограма.

Ћуретина

Ћурећи филе са зеленом салатом сигурно ће утолити глад. Ћуретина је сјајан одабир за оброк прије спавања јер не садржи пуно калорија и масти, а задовољава све потребе за протеинима и месом.

Грчки јогурт

Многима је много укуснији од стандардног јогурта. Богат је пробиотицима који смирују црева, побољшава варење и тако олакшава мршављење. У њега можете додати воће по избору, а одличан избор су боровнице зато што су пуне антиоксиданса. Ако вам немирна цријева стварају проблеме током спавања, грчки јогурт умириће систем за варење и зато га стручњаци савјетују особама које желе да смршају.

Зобена каша

Омиљени доручак лако може постати и квалитетна вечера. Зобена каша најбоља је и најздравија алтернатива разним пахуљицама које су пуне вјештачких шећера.Захваљујући великом броју нутријената које садржи, због којих ће сигурно утолити глад, неће вам тешко пасти на желудац и лако ће се сварити.

 

Туњевина

Туњевина је богата есенцијалним хранљивим састојцима који побољшавају опште здравље. Веома је добра за мршављење, захваљујући високом проценту протеина и релативно малом броју калорија.Обилује фосфором, минералом који се налази у ћелијским опнама, као и селеном, антиоксидантним минералом који штити ткива од оштећења.Садржи и омега 3 масне киселине, које уравнотежују хормоне и подстичу развој колагена. На тај начин, смањују упалне процесе у тијелу и доводе до редукције воденог целулита.

 

Зелено поврће

Већина зеленог поврћа садржи врло мало калорија, а у исто вријеме и богатство протеина, па зато брзо ствара осјећај ситости. Зато нећете погрешити ако прије спавања поједете било које зелено поврће по свом избору. То могу бити разне салате или кувани броколи. Можете направити и смути од спанаћа, који може бити врло укусан.

Банана, јогурт и мед

Ако баш не можете да заспите без нечег слатког, припремите воћни смути од банане и јогурта.Банане и јогурт су намирнице богате триптофаном, амино-киселином која учествује у производњи серотонина. Серотонин, између осталог, помаже у регулисању сна, а његов низак ниво у тијелу повезује се с несаницом. Ова комбинација намирница ће, осим успављујућег ефекта, осигурати и витамине Б-комплекса, као и минерале калцијум и магнезијум који имају важну улогу у опуштању психе и мишића. Препоручујемо да банане и јогурт засладите једном кашичицом меда који је природни извор угљених хидрата заслужних за добар сан.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Наука и мршављење - Здравље је приоритет Наука и мршављење - Здравље је приоритет
Да ли воће заиста утиче на мршављење Да ли воће заиста утиче на мршављење
Колико висина може да утиче на губитак килограма? Колико висина може да утиче на губитак килограма?
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    10h 42m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    11h 14m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    6h 25m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    11h 23m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    14h 30m
    0