Настављено суђење Амиру Кујовићу за страдање брачног пара Хршум

16.11.2021. 13:48
0
ИЗВОР: СРНА

Саслушавањем свједока Драгана Станишића, Жељка Капурана и Вука Вукадина пред Окружним судом у Источном Сарајеву данас је настављено суђење Амиру Кујовићу из Сарајева, којем је стављено на терет изазивање саобраћајне несреће у којој су страдали супружници Данијела и Даријо Хршум.

Брачни пар Хршум страдао је на путу Пале-Љубогошта, када је у њихов "ауди 3" директно ударио "мерцедес ГЛЦ 350" којим је управљао Кујовић без важеће дозволе и са 0,41 промилом алкохола у крви.

Свједоци су се присјетили да су заједно 11. августа прошле године кренули на посао и да је било велико невријеме и киша, због чега је била смањена видљивост и лоши услови на путу.

Драган Станишић, који је данас први свједочио и био возач возила у којем су били још и Капуран, Вукадин, те Срђан Вујадиновић, навео је да их је џип "мерцедес" страних регистарских ознака претекао, као и колону возила испред њих.

- Крећући се према Сарајеву прије тунела, иза кривине уочили смо да џип стоји на лијевој страни у лијевој коловозној траци поред саме подзиде и дијелове по цести. Зауставио сам возило да помогнем да видим шта се догађа. Кад сам изашао из возила у каналу сам видио друго возило - рекао је Станишић.

Он се присјетио и да је било још људи на лицу мјеста од којих је неко звао полицију, а други хитну помоћ.

- Слупано возило сам уочио тек изласком из свог возила. У неком одводу је било то возило. Све је било напријед смрскано и лице за воланом није давало никакве знаке. Покушали смо отворити врата, али нисмо успјели то учинити. Пришли смо џипу у којем је била дјевојка и видио сам да јој је десна нога сва отекла у фармеркама и чуо је да плаче и вришти - рекао је Станишић.

Свједок је, на питање тужиоца Милке Веселиновић да ли је дјевојка у џипу била свјесна, потврдио да јесте.

- Дјевојка којој смо пришли је плакала да је боли нога која је отекла. Разговарали смо са том дјевојком и покушали да је смиримо. Била је уплашена, али је била свјесна. Ријеч је о млађој дјевојци у фармеркама. Осим мојих сувозача у ауту и други људи су долазили да виде шта се догодило, а убрзо је стигло и возило хитне помоћи - навео је Станишић.

Други свједок Капуран се присјетио да је сиви џип "мерцедес" претицао колону на дионици која је пуна кривина и преко пуне линије.

- Кретао се непримјереном брзином за ту врсту пута. Ту је и насељено мјесто, а претекао је најмање три возила. У близини на око 200 или 300 метара видјели смо удес - његово возило је лијево у канал слетјело - а остала возила су прошла. Ми смо стали да видимо да ли неком треба пружити помоћ - рекао је Капуран.

Он је навео да је у каналу поред пута видио возило потпуно уништено са људима у њему који нису давали знакове живота.

- Предња лијева страна возила потпуно је уништена. Возач главом наслоњен преко волана и нису давали знакове живота. Господин који је возио `мерцедес` је изашао из аута и враћао се доље до овог возила. Ми смо, а и он се спуштао доље и гледали да ли се може помоћи, али видјели смо да нема знакова живота. Гледали назад да нема још неко. Позвао сам хитну помоћ и ватрогасце - рекао је Капуран.

Свједок је окарактерисао претицање џипа као ризичну вожњу због смањене видљивости усљед кише.

- Коментарисали смо - види шта ради. Смањена је видљивост и ризична вожња. Колега је возио 50 километара на час у колони. Претицање је извршено преко пуне линије - изјавио је Капуран, истичући да је такву оцјену изнио као неко ко посједује возачку дозволу.

Трећи свједок Вук Вукадин присјетио се да их је џип "мерцедес" претекао и неколико возила који су били у колони, те да је тада био на мјесту сувозача.

- Када смо стали видио сам из џипа да излази момак који је рекао да је један од путника у његовом возилу повријеђена и мисли да је сломила ногу. Лијево смо видјели ауто које је било у јарку. Нисам прилазио нити једном од возила, док су колеге звале хитну помоћ, ватрогасце и полицију - рекао је Вукадин.

У оптужници се наводи да Кујовић није прилагодио брзину карактеристикама и стању пута, видљивости, атмосферским приликама и саобраћајним знацима.

На дијелу пута гдје је брзина ограничена на 60 километара на час, возио је брзином од 75, иако је безбједна брзина била до 49 километара на час.

Несрећа се догодила 11. августа прошле године, а Окружни суд је оптужницу потврдио 29. априла ове године.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 39m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    18h 34m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    3h 15m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    15h 4m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    14h 13m
    1