Научно доказано: Шпинат повећава мишиће

18.07.2019. 14:56
0
ИЗВОР: Б92

Познати лик из цртаних филмова и омиљени јунак дјетињства морнар Попај, јео је шпинат и захваљујући њему повећавао мишиће.

Он је својим примјером утицао да дјеца заволе шпинат, а његову тврдњу да мишићи расту од овог поврћа доказали су и њемачки научници.

Научници берлинског универзитета и Свјетска антидопиншка агенција (WАДА) објавили су да хемикалија хидроксиекдисон или екдистерон која се налази у поврћу повећава снагу и да би требало да буде забрањен као допинг.

Према овој студији, спортисти који су током десетонедјељног тренинга добијали хидроксиекдисон преко додатака у храни били су три пута јачи од оних који су тренирали са плацебом.

“Очекивали смо да ћемо видјети разлику, али нисмо очекивали да ће бити толика”, рекла је берлинска професорка Марија Пар.

Многе врста поврћа садрже хидроксиекдисон, али  шпинат панаћ је међу њима најпознатији.

Екдистерон или хидроксиекдисон је стероидни хормон који је сличан људским андрогенима попут тестостерона. Сматра се адаптогеном, с обзиром на способност побољшања тјелесне равнотеже и смањења ћелијског стреса. Спортистима је занимљив јер повећава ретенцију (задржавање) азота и синтезу протеина. Повећава снагу и издржљивост.

Научници су до сада спровели више од 50 студија о екдистерону и закључили да повећава синтезу протеина, повећава укупни садржај протеина и гликогена у мишићима, потискује хипогликемију, а снажно стабилизује ниво шећера у крви, као гликемијски регулатор резултује константним осјећајем високе енергије, подстиче уградњу гликогена у јетри и мишићима, спрјечава висок ниво шећера у крви и висок ниво инсулина, има јака противупална својства, смањује висок ниво кортизола, повећава спортске перформансе повећањем радне способности и капацитета плућа, смањује умор и апатију, али истовремено повећава брзину и снагу.

Иначе, Попајев лик настао је 1929. године.

“Можда су они тада већ знали нешто што смо ми тек морали да докажемо”, рекла је Пар.

Научници су савјетовали WADA да дода хидроксиекдисон на листу забрањених супстанци.

Студија је покренута након што су се појавиле назнаке о употреби хидроксиекдисона у руском спорту и навода да супстанца повећава мишићну масу и убрзава опоравак након напорних тренинга.

Коментари 0
Повезане вијести
Слано пециво са шпинатом Слано пециво са шпинатом
Намирнице које ће вас заштитити од прехладе Намирнице које ће вас заштитити од прехладе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 15m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    49m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 58m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 50m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 43m
    0