Навршиле се двије године од смрти патријарха Иринеја

20.11.2022. 09:28
0
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан прије двије године упокојио се Његова светост патријарх српски Иринеј /Гавриловића/, који је био 45. врховни поглавар Српске православне цркве /СПЦ/.

Блаженопочивши патријарх Иринеј рођен је 27. августа 1930. године у породици Здравка и Милијане Гавриловић у селу Видове код Чачка, добивши на крштењу име Мирослав.

У родном селу завршио је основну школу, а послије Гимназије у Чачку и Богословију у Призрену.

Дипломирао је на Богословском факултету у Београду, а након војне службе постављен је за професора Призренске богословије.

Прије ступања на дужност професора октобра 1959. године у манастиру Раковици од патријарха Германа прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха.

Док је као професор службовао у Призренској богословији упућен је на постдипломске студије у Атину. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на мјесто ректора славне Богословије. Са те дужности је 1974. године изабран за викара патријарха српског са титулом епископа моравичког. За епископа нишког изабран је 1975. године.

На Светом архијерејском сабору Српске православне цркве 22. јануара 2010. године изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског, наслиједивши на трону Његову светост патријарха српског Павла.

Патријарх српски Иринеј упокојио се у Господу 20. новембра 2020. године у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду. Сахрањен је у крипти Храма Светог Саве у Београду који је довршен његовим великим залагањем.

Од патријарха Иринеја су се пригодним бесједама поред његовог одра опростили тадашњи предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, а руски митроплит Иларион је прочитао писмо патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 30m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 13m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 30m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 28m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 4m
    0