Како да одаберете најбољу лубеницу

22.07.2019. 13:54
0
ИЗВОР: blic.rs

Најприје тражите ону са што тамнијом кором, глатком, али не и превише сјајном. Обратите пажњу и на петељку, која не смије да буде сува. Када куцнете по кори, звук који допре до вас не смије да подсјећа на одјек шупљег предмета. Уколико чујете пуцкање када је притиснете и принесете ушима, бићете сигурни да је зрела. Наравно, имате право и да тражите да вам исјеку комадић да је пробате…

КАКО ДА ЈЕ ИСИЈЕЧЕТЕ

Најпре јој одсијеците поклопац, тј. горњи дио гдје је петељка. Потом је преполовите, па сваку половину још на пола и добићете четири комада које ћете даље лакше сјећи на још мање или тање комаде.

Сваку кришку ставите на тањир, па нек се гости даље сами забављају. Или, уколико имате више времена, одсјеците кору, па лијепе сочне црвене дјелове насјецкајте на коцкице и сервирајте у чиније.

КАКО ДА ЈЕ ОХЛАДИТЕ

Ако сте нестрпљиви и не можете да сачекате да се лубеница довољно охлади, најбоље је да је исјечете на кришке и да сваку увијете у алу-фолију. Тако спаковану накратко је ставите у замрзивач. Исто ћете постићи и уколико лубеницу потпуно очистите, насјецкате на коцкице, ставите у пластичну посуду с поклопцем, лијепо затворите и убаците у замрзивач на сат времена.

Лубеницу чувајте у фрижидеру цијелу или сјечену највише недјељу дана. Исјечену лубеницу омотајте пластичном фолијом да спријечите њено исушивање и упијање мириса друге хране.

НАЈЉЕПША ВОЋНА САЛАТА

Прережите лубеницу на три четвртине висине тако да кору и месо дубоко зарежете ножем. Направите цикцак рез око цијеле лубенице на назначеној висини да добијете два дијела – куп и поклопац. Кашиком за сладолед из меса поклопца вадите куглице или једноставно тај дио исјеците на коцкице. Издубите и мало средине из доњег дијела лубенице. Сок који је исцурио оставите у лубеници. На коцкице насјецкајте двије брескве, обичну дињу и ананас дињу. Очистите зрна црног и бијелог грожђа. Лубеницу напуните припремљеним воћем, вратите јој поклопац и ставите у фрижидер на два сата. Затим је отклопите и ставите пред госте.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Направите посну посластицу са урмама и орасима Направите посну посластицу са урмама и орасима
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 28m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 11m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 3m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 56m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 57m
    0