Nekoliko činjenica koje treba da znate o zamrzavanju hrane

07.05.2021. 11:04
0
IZVOR: Katera

Uglavnom je najbolje upotrebiti namirnice u svježem obliku. Međutim, isto tako i zamrznuta hrana može biti zdrava, a u nekim slučajevima i kvalitetnija nego kada je koristite kao svježu. Zamrzavanjem hrane u stvari pretvarate sokove koji se nalaze u njoj u ledene kristale, sprečavate širenje bakterija i usporavate proces razgradnje hranjivih materija.

Prednosti zamrzavanja hrane su mnogobrojne, počev od toga da bez obzira na doba dana možete izvaditi, odmrznuti i pripremiti vaše omiljeno jelo, pa do toga da možete uštedjeti novac tako što ćete kupiti više namirnica kada su na akciji a zatim ih zamrznuti. Najzad, bez obzira na godišnje doba i sezonu, zahvaljujući zamrzivačima tokom čitave godine možete imati vašu omiljenu namirnicu na stolu.

Danas su zamrzivači postali uređaj koji posjeduje svako domaćinstvo, a mi ćemo vam u ovom tekstu ukazati na neke osnovne činjenice koje bi trebalo da znate kada je zamrzavanje hrane u pitanju.

1 - Možete zamrznuti gotovo svu hranu, ali ...

Istina je da većinu namirnica možete zamrznuti pod pravim uslovima i koristiti je nakon dužeg vremenskog perioda. Ali postoje i neke namirnice koje ne treba zamrzavati. Povrće poput zelene salate, lubenica, krastavaca, u stvari, generalno svo voće i povrće koje sadrži puno vode nikako ne treba zamrzavati, već čuvati u frižideru. Nakon odmrzavanja voće i povrće bogato vodom se uglavnom pretvara u kašu i gubi na ukusu.

2 - Hranu možete zamrznuti na jako dug period

To je tačno sa stanovišta bezbjedne upotrebe hrane, ali kada je kvalitet u pitanju, što je hrana duže zamrznuta to više gubi na kvalitetu. Na primjer: kuvano meso treba držati u zamrznutom stanju najviše 2 do 3 mjeseca, nekuvani odresci, pečenje ili kotleti mogu se čuvati 4 do 12 mjeseci a živinsko meso 9 do 12 mjeseci.

Vazduh u kombinaciji sa vlagom je veliki neprijatelj zamrznute hrane, pa ako odstranite ta dva elementa možete zamrznutu hranu držati malo duže. Zbog toga se ljudi najčešće odlučuju za vakuumske kese. Istisnite sav vazduh i hranu možete čuvati duže nego u običnoj plastičnoj kesi.

3 - Zamrzavanjem nećete ubiti bakterije koje se nalaze u hrani

Zamrzavanje hrane čini bakterije neaktivnim, ali zapravo ih ne ubija. To znači da ako u vašoj hrani koja je zamrznuta ima bakterija, u njoj će se i nakon odmrzavanja nalaziti te iste štetne bakterije. Jedini način da se riješite bakterija u hrani je termička obrada na preporučenoj temperaturi.

Dakle, zamrzavanje spriječava proces širenja bakterija i razgradnju hranjivih materija u hrani, ali ih ne eliminiše.

4 - Zamrznuta hrana ponekad ima više hranjivih sastojaka od svježe

Možda će vam ovo zvučati pomalo zbunjujuće ali je zapravo istina. Zamrznuto voće i povrće može ponekad biti čak i zdravije od nekih svejžih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, jer se obično za potrebe zamrzavanja prerađuje kada dostigne vrhunac zrelosti. Potpuno zrelo voće i povrće po pravilu ima najviše hranjivih materija, za razliku od supermarketa gdje se pojedine vrste beru prije potpune zrelosti a nakon toga sazrevaju u neprirodnim uslovima.

Ako ste zabrinuti zbog gubitka hranjivih sastojaka, jedite zamrznuto voće i povrće ubrzo nakon kupovine. Tokom dužeg vremenskog perioda u kojem su namirnice zamrznute, one će svakako izgubiti dio hranjivih materija, jer se vremenom razgrađuju.

5 - Jednom odmrznuta hrana se može ponovo zamrznuti u određenim slučajevima

Hrana se nakon odmrzavanja u određenim slučajevima može ponovo zamrznuti, samo je bitno da ne stoji van zamrzivača duže od 2 sata (ili duže od jednog sata na temperaturi od 90 stepeni Celzijusovih).

Treba napomenuti da će zamrzavanje bilo kojih namirnica, posebno mesa, uticati na njihov kvalitet, uslijed gubitka vlage u porcesu odmrzavanja. Dakle, sa tehničke strane možete ponovo zamrznuti namirnice, a sa stanovišta kulinarstva treba izbjegavati ponovno zamrzavanje.

6 - Bitno je u kom dijelu zamrzivača držite određenu vrstu namirnica

Vrata zamrzivača su zgodna za čuvanje zamrznutih namirnica, ali nisu i najbolje mjesto na kojem u dužem periodu treba skladištiti neke od proizvoda. Temperatura blizu vrata oscilira uslijed čestog otvaranja, odnosno svaki put kada se vrata otvore temperatura unutar zamrzivača, a posebno u blizini vrata, se poveća za nekoliko stepeni.

Proces zamrzavanja tek stavljenih namirnica bi mogao biti usporen ako se vrata zamrzivača često otvaraju. Vazduh iz prostorije će ući unutar uređaja, što otvara mogućnost za stvaranje kristala leda na hrani a time i za gubitak kvaliteta. Da bi ste to spriječili, hranu koju ćete duže držati u zamrznutom stanju skladištite u zadnjem dijelu zamrzivača, gdje neće biti velikih temperaturnih oscilacija.

Ako nestane struje ne otvarajte vrata vašeg zamrzivača. Unutar uređaja hrana bi trebalo da ostane zamrznuta najmanje dva dana.

Nadamo se da će vam ove činjenice pomoći da na pravi način zamrznete namirnice koji želite, sačuvate na duži vremenski period i nakon toga odmrznete i pripremite ukusno jelo.

Autor: Srbijanka Stanković

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako očistiti organizam od teške hrane Kako očistiti organizam od teške hrane
Kako da spriječite bacanje hrane za praznike? Kako da spriječite bacanje hrane za praznike?
Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a Počelo doniranje hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 58m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    14h 13m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    20h 4m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 31m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 23m
    0