Невен - Биљка за 100 болести

25.08.2020. 09:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У старом Риму вјеровало се да су цвјетови невена никли на гробу једне весталке која је умрла од туге, несрећно заљубљена у једног римског младића. Наука је међутим показала да ова дивна легенда о забрањеној љубави није тачна и да је ова биљка поријеклом из Индије.

Невен је једна од најшире кориштених биљака у фитотерапији, народним обичајима и магији народа широм свијета.

Захваљујући свом сложеном саставу невен се користи за лијечење широког спектра болести. Невен садржи значајну количину флавоноида захваљујући којима дјелује противупално. У овој биљци пронађени су и тритерпенски сапонозиди, танин, гликозид каледулозид, картеноиди, мало етарског уља непријатног мириса  и неколико органских киселина.

Прочишћава крвне судове

Невен је битан састојак чајних мјешавина којима се отклањају тегобе у дигестивном тракту. Зацјељује ранице на желуцу и дванаестопалачном цријеву, нормализује рад јетре и лучење жучи. Захваљујући антиинфламаторном дејству флавоноида, ова биљка смирује упалу дебелог цријева. Присуство танина и слузи оправдава употребу невена за заустављање блажих дијареја.

Откривено је да ова биљка има способност да прочишћава крвне судове, релаксира их и повећава лумен и снижава ниво холестерола у крви, нарочито у комбинацији са маслачком, глогом или ресником. Новија истраживања су показала да невен снижава крвни притисак и дјелује благо седативно јер релаксира крвне судове и повећава лумен, па се препоручује и код ангине пекторис.

Слика

Благотворан код опекотина и рана

Захваљујући садржају провитамина А, невен благотворно дјелује на око и побољшава вид. У ову сврху невен се користи и споља и изнутра. Стерилним чајем од невена квасе се очи код коњуктивитиса и иритација очију.

Изузетно благотворно дјелује на кожу. Користи се против опекотина, рана и промрзлина. Због присуства провитамина А, од помоћи је код псоријазе. У народној медицини, од ове биљке праве се бројни мелеми против импетига, сувих и влажних екцема и перутавих лишајева. Стимулише стварање нових ћелија, отклања гнојне исцједке, па се користи против гнојења коријена нокта. Невен се показао као изузетно ефикасно средство против гљивица, нарочито кандиде.

Чај од невена

Један до два цвијета невена прелије се у чаши врелом водом. Препоручује се пити двије-три чаше дневно, а може се евентуално засладити медом. Чај се користи за регулацију и ублажавање менструалних тегоба. Пије се седам дана прије очекиваног почетка циклуса и наставља се пити током цијеле менструације.

Слика

Ако нисте знали...

Невен је познат и као украсна биљка. Цвјетови се отварају ујутро приликом изласка сунца, током дана зраче љепотом, а након заласка сунца лагано се затварају. Невенови цвјетови користе се и као природна боја у прехрамбеној индустрији.

Коментари 0
Повезане вијести
„Осиромашени уранијум не убија само Србе“: И Албанци поднијели тужбе против НАТО „Осиромашени уранијум не убија само Србе“: И Албанци поднијели тужбе против НАТО
Ево шта све можете излијечити помоћу невена Ево шта све можете излијечити помоћу невена
Повећан број срчаних удара код млађих особа Повећан број срчаних удара код млађих особа
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 40m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 8m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 41m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 33m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 38m
    0