Нико из БиХ не жели сервисирати респираторе Сребрене малине

07.09.2020. 19:17
0
ИЗВОР: Глас Српске

Рок за достављање понуда на тендер за законску верификацију респиратора које је "Сребрена малина" купила и њихово инсталирање, сервисирање и пуштање у рад је истекао.

У два лота пријавио се само један понуђач, што значи да једно од ово двоје за сада нико не жели да ради.

Понуда за законску верификацију респиратора је стигла од фирме Верлаб д.о.о. Сарајево која је понудила своје услуге за 34.300 КМ без ПДВ-а, што је мање од процијењене вриједности уговора. За овај лот то је била једина понуда.

Када је ријеч о транспорту, инсталацији, сервису приликом пуштања у рад, пуштању у рад и обуци особља за рад на респираторима АЦМ812А, ниједна фирма из Босне и Херцеговине није послала своју понуду. Разлог томе може бити афера о набавци управо тих респиратора.

В. д. директора Федералне управе Цивилне заштите Мустафа Кадрибеговић нам је рекао да, према његовом сазнању, у БиХ и не постоји фирма која је овлаштена за ове послове, међутим да је то било могуће извести да је нека фирма из БиХ хтјела сарађивати с једном фирмом из Србије која је овлаштена.

Управо та фирма из Ниша би потенцијално могла бити фирма која ће бити задужена за ове послове. С обзиром на то да кроз тендерску процедуру није стигла ниједна понуда за сервисирање и пуштање у рад респиратора, ФУЦЗ ће ићи у преговарачки поступак с фирмама изван Босне и Херцеговине. У оптицају су и оне из Европске уније.

-У овом тренутку знамо да у Србији има једна фирма која је овлаштена за сервисирање ових респиратора, упућен је и допис произвођачу да нас обавијести о осталим, сличним фирмама у ЕУ. По нашим сазнањима ови уређаји су се продавали у Шпанији, Француској и Италији, у тим земљама сигурно има овлаштених компанија- рекао је Кадрибеговић.

Сумњивост набавке ових 100 респиратора и истрага у Тужилаштву сигурно су допринијели томе да понуду за верификовање достави само једна фирма, а за сервисирање ниједна. С друге стране, интерес и потребу за овим респираторима су исказале све здравствене установе из свих кантона у ФБиХ које више од три мјесеца чекају расподјелу, преноси klix.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 46m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 10m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 25m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    23h 54m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 4m
    0