Нова правила на Инстаграму: Нема више снимања екрана приватних порука

21.10.2024. 21:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Инстаграм планира да онемогући корисницима да праве скриншотове слика и видео материјала послатих преко приватних порука, као дио низа нових мјера безбједности, посебно усмјерених на заштиту младих.

Нова функција ће спријечити прављење скриншотова и снимање екрана за садржај послат путем опција "види једном" или "дозволи поновно гледање", како би се смањили ризици од злоупотребе.

Мета је нагласила да корисници више неће морати да брину о томе да ли ће њихова приватна слика или видео бити забиљежени без пристанка. Такође, овај безбједносни механизам ће важити и за веб верзију Инстаграма, како би се избјегле могућности заобилажења правила путем рачунара.

Поред тога, уведене су и додатне функције заштите, као што су филтери за замућивање садржаја који садрже голотињу, уз додатна упозорења о посљедицама дијељења таквог садржаја. Нова опција се уводи као одговор на растући број случајева сексторзије, посебно међу млађом популацијом.

Инстаграм уводи и "Теен налоге", гдје ће корисницима млађим од 16 година налози бити под наџором родитеља. Дјеца испод 13 година ће моћи да комуницирају искључиво са налозима које већ прате. Офанзивни садржај биће филтрисан из претрага, коментара и нотификација, а функција  "sleep mode" ће од 22 до седам смањити број нотификација и аутоматски одговарати на поруке како би дјеца имала квалитетан одмор.

Британски „Ofcom  је похвалио ове кораке, оцјењујући их као корак у правом смјеру, али наглашава да Мета мора учинити још више како би се заштитили корисници, посебно дјеца, у складу са новим Законом о онлине безбједности, преноси Телеграф.

Коментари 0
Повезане вијести
Нова правила о ручном пртљагу на аеродромима у ЕУ Нова правила о ручном пртљагу на аеродромима у ЕУ
Инстаграм уводи "заборављену" функцију Инстаграм уводи "заборављену" функцију
Нова правила уласка у државе ЕУ за држављане Западног Балкана Нова правила уласка у државе ЕУ за држављане Западног Балкана
Најчитаније
  • Крвава бајка – масовно стријељање ђака у Крагујевцу
    20h 16m
    3
  • Пале: Ухапшено лице због наношења тешких тјелесних повреда
    19h 5m
    0
  • „Пуцајте, ја и даље држим час“ - Херојска прича о страдању професора из Крагујевца
    19h 49m
    9
  • Најављени прекиди у испоруци електричне енергије
    9h 35m
    0
  • У „Бајадери“ пронађени црви
    19h 24m
    1