Нова студија о ванземаљским цивилизацијама: Вјероватно су саме себе већ уништиле

27.12.2020. 21:43
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Новообјављени истраживачки рад процјењује да се оптимални временски оквир за развој ванземаљских цивилизација догодио око осам милијарди година након формирања Млијечног пута и да су се такве цивилизације више него вјероватно већ самоуништиле.

Нова студија, чији су аутори истраживачи НАСА и Калифорнијског технолошког института, заснована је на Дрејковој једначини и испитивала је гдје су у космосу и када други интелигентни облици живота можда живјели или живе још увијек.

Истраживачи су узели у обзир низ фактора који би утицали на развој интелигентног ванземаљског облика живота, као што су учесталост радијације коју емитују звијездане експлозије, вријеме потребно за развој интелигентног живота и потенцијална тенденција да се такве цивилизације самоуниште, као и тежњу звијезди сличних Сунцу да окупе око себе планете сличне Земљи.

Креирајући модел, они су утврдили да би се интелигентни живот највјероватније могао појавити око осам милијарди година након формирања Млијечног пута, напомињући да је вјероватно да се такав живот налазио око 13 000 свјетлосних година од галактичког центра.

Поређења ради, Земља, која се налази око 25 000 свјетлосних година од галактичког центра, свједок је настанка појаве људи отприлике 13,5 милијарди година након формирања Млијечног пута.

– Могуће је да је интелигентан облик живота негдје у галаксији још увијек премлад да бисмо га могли уочити – закључили су истраживачи у својој студији.

Међутим, истраживачи су такође открили да је потенцијал самоуништења изузетно утицао на количину галактичког интелигентног облика живота, при чему су званичници спекулисали да уколико и постоје интелигентна бића, она ćе се вјероватно самоуништити, те не би било изненађујуће да веома мало интелигентног облика живота постоји негдје другдје или га уопште нема.

Истраживачи су сугерисали да је такво самоуништавање могло бити резултат рата, климатских промјена или развоја биотехнологије, све могућности наведене су и у студијама које датирају из раних 1960-их.

Нова студија, која је објављена у бази података арКсив, предата је часопису и чека рецензију. Она се појавила након што је тим научника са Универзитета у Нотингему процијенио да на Млијечном путу постоји 36 комуникацијски интелигентних ванземаљских цивилизација.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО) Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО)
Кина лансирала нову летјелицу у свемир Кина лансирала нову летјелицу у свемир
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 25m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 52m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 40m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 1m
    0