Обичаји које смо присвојили из америчке културе

24.11.2023. 21:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Свака земља посједује обичаје које је народ изњедрио из намјере да се одрже његове навике, неријетко ведри дух и како би се улепшало неко окупљање. У 21. веку није уопште страно упознавати се са туђим културама, али долази и до преузимања обичаја, увођња страних обичаја у своју културу.

Ми смо издвојили седам популарних амричких обичаја који се примјењују у мањој или већој мјери код нас, а данас је један од њих.

1. „Black Friday“ / Црни петак

Црни петак или широко познато као Black Friday обиљежава се првог петка након Дана захвалности у Америци. Ово се врло брзо проширило на остатак свијета, па тако је дошао и код нас. Сваки црни петак скоро све продавнице нуде највеће попусте, чему се људи веома обрадују и радо тог дана планирају куповину.

2. Baby shower/ Даривање бебе

Baby shower јесте обичај кад се будућој мами поклањају поклони за бебу. Углавном се то организује као врста мале забаве, гдје долазе жене из њене ближе породице, али и ближи круг пријатеља.

3. Valentine’s day“/Дан заљубљених

Вјечито питање: Дан заљубљених или Свети Трифун? Дан заљубљених се обиљежава 14. фебруара, а код православних хришћана се на тај датум прославља Свети Трифун. Иако је често доведено у питање да ли је исправно прослављати дан љубави, многи га воле обиљежити знаком пажње за своју драгу особу.

4. Secret Santa“/ Тајни Деда мраз

Тајни Деда мраз или Secret Santa је обичај који се примјењује у неком друштву, колективу или породици. Тада свако извлачи име једне особе на папирићу и има задатак да набави поклон тој особи за Нову годину. Међутим, поента је да све остане анонимно. Све је заступљенији у модерним фирмама.

5. Halloween“/ Ноћ вјештица

Не може проћи октобар без расправе о томе да ли је неисправно прослављати Ноћ вештица на дан када се обиљежава Свети Лука код православних хришћана.

Међутим, многи воле да се забаве на организованим маскенбалима поводом овог западњачког празника, ако тог дана не славе славу.

6. Gender reveal“/ Откривање пола бебе

Откривања пола нерођеног детета, познат као Gender reveal релативно је нов обичај, који је популаран у Америци. Будући родитељи направе мало окупљање својих најближих и на домишљат начин осмисле како да открију пол бебе. То се углавном спроводи тако што траже балоне у розе или плавој боји, који ће им открити пол бебе.

Међутим, ни родитељи не треба то да знају, те пошаљу коверат са информацијом људима који су заслужни за декорацију и реквизите који ће открити пол бебе, било да су то балони, унутрашња боја колача, димни реквизити или другачији начини.

7. Mother’s day“/ Дан мајки

Материце се славе другу недјељу пред Божић, али велики број људи обиљежи и Дан мајки, који се обиљежава у прољеће.

Коментари 0
Повезане вијести
Обичаји слављења Божића опстали вијековима Обичаји слављења Божића опстали вијековима
Шта се све ставља у божићну чесницу Шта се све ставља у божићну чесницу
Стари обичаји уочи Петровдана Стари обичаји уочи Петровдана
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    18h 39m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    18h 21m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 15m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 10m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 12m
    0