Обиљежавање недјеље борбе против туберкулозе

14.09.2020. 17:43
0
ИЗВОР: Srna

Црвени крст Републике Српске ће од данас до 21. септембра реализовати активности посвећене подизању свијести о туберкулози у оквиру овогодишње кампање, чија је тема „Вријеме је … да окончамо/зауставимо туберкулозу“.

Активности, које ће Црвени крст реализовати посредством општинских и градских организација, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, су здравственог, социјално-хуманитарног, информативно-едукативног и промотивног карактера, с циљем подизања свијести становништва о значају сузбијања туберкулозе.

- Посебна пажња биће посвећена обољелим од туберкулозе, њиховим породицама, лицима лошијег социјалног статуса, члановима ромске заједнице, а биће организоване посјете, те уручени хуманитарни пакети, у складу са могућностима- најављено је из Црвеног крста Републике Српске.

Црвени крст Републике Српске одштампао је 55.000 поштанских доплатних маркица и 41.600 грађанских маркица, 10.000 летака и 400 плаката који ће бити достављени школама и подијељени на јавним мјестима у свим градовима и општинама у Српској, да би се указало на симптоме који упућују на туберкулозу, начин лијечења, али и превентивне мјере.

Средства од продаје маркица биће искориштена за превенцију од туберкулозе.

У саопштењу се истиче да је урађен радио џингл који је прослијеђен радио станицама у Републици Српској и биће емитован током трајања Недјеље Црвеног крста.

Активности ће се одвијати и посредством друштвених мрежа, те је за ту прилику урађен кратак видео са докторицом Анитом Ковачевић, пнеумофтизиологом у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву и биће подијељен на друштвеним мрежама структуре Црвеног крста широм Српске.

Из Црвеног крста Републике Српске напомињу да је туберкулоза и данас распрострањена широм свијета, изазивајући смртност више од милион људи годишње, претежно у земљама у развоју.

У саопштењу се додаје да је Роберт Кох 1882. године открио бактерију која узрокује туберкулозу, а за свој рад 1905. године добио је Нобелову награду за медицину.

Сваког дана више од 4.000 људи у свијету изгуби живот од туберкулозе и близу 30.000 људи оболи од ове болести која се може спријечити и излијечити. Глобални напори у борби против туберкулозе спасили су приближно 58 милиона живота од 2000. године, подаци су Свјетске здравствене организације.

Коментари 0
Повезане вијести
На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако чедо" На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако ч...
Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста
Ученици ОШ "Петар Петровић Његош" побједници такмичења Црвеног крста РС Ученици ОШ "Петар Петровић Његош" побједници такмичења Црвеног крста РС
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    23h 17m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    12h 30m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    12h 1m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    12h 24m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    8h 17m
    0