Обиљежено 19 година од злочина у Гораждевцу

13.08.2022. 13:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Светом литургијом и парастосом у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу данас је обиљежено 19 година од убиства двоје и рањавања четворо српске дјеце на ријеци Бистрици, што је један од највећих злочина од доласка међународне мисије на Косову и Метохији.

У оружаном нападу на више од 50 српске дјеце која су се купала у ријеци Бистрици 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, док су тешко рањени Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/ Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/.

Литургију и парастос служио је викарни епископ новобрдски архимандрит Иларион, који је у бесједи истакао да је овај свијет препун рана и да "тајна безаконја не смије бити заборављена".

- Ваш опстанак на овом стратишу јесте велика победа. Треба да останете доследни нашем призиву, достојни наших предака, да заиста постојимо на овом страшном месту - рекао је епископ Иларион.

Он је нагласио да се народ у цркви Пресвете Богородице окупио због страдале дјеце.

- Та деца су у време док су највећа неправда и зло тријумфовали, имала снаге да се радују животу. Нису одустали од своје радости, игре, од своје реке, да се на тој реци радују - рекао је владика Иларион.

Истакавши да је страдање српске дјеце хришћанска и побједа јеванђеља и вјере, епископ Иларион је поручио да осмијех Пантов и стаменитост Иванова морају бити путоказ да њихов примјер гори, као што горе свијеће упаљене за њихову душу у цркви Пресвете Богородице.

- Није случајно да се овај обичај одомаћио, да носимо свеће, успомену на ова два нова мученика, која су страдала ради животне радости. Нису пристали да се загледју у зло, да чаме у депресији, већ су се радовали животу - рекао је владика Иларион.

Замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Борислав Тајић рекао је да су се данас окупили у знак сјећања на невину страдалу дјецу, жртве страшног злочнича.

- Овде смо у знак саучешћа, у болу житеља Гораждевца, на чију су децу терористи кукавички отворили ватру. Они су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији, симбол непојмљиве идеологије мржње, права на живот и интегритет - рекао је Тајић.

Милосав Дакић, отац убијеног дјечака Пантелије, рекао је да се од убица не може очекивати да пронађу злочинце који су убили Панту и Ивана, али да живи у нади да ће држава Србија и предсједник Александар Вучић да се више заложе да се понађу наредободавци и починиоци злочина на ријеци Бистрици.

- Наша ситуација је никаква, живимо као јагањци међу вуковима, живот је врло тежак и плашим се да ће како време одмиче истина о страдању наше деце избледети - рекао је Дакић.

Мирјана Србљак, мајка рањене Драгане Србљак, рекла је новинарима да је послије 19 година од злочина ситуација истовјетна.

- Ми чекамо, ране не зарастају и сваке године на дан сећања обнављамо ту страшну слику и патњу са којом живимо - рекла је она и позвала надлежне у Србији да истрају у проналажењу починилаца злочина и да нађу средства и метод да се у Гораждевцу задржи српска младост.

Парастос је служен у прирусуству монаштва и свештенства Епархије рашко-приренске, породица и пријатеља дјеце.

Окупљање Срба у цркви излазак на гробље у Гораждевцу протекло је мирно уз видно присуство припадника Косовске полицијске службе.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Одата почаст српским борцима палим на Јасику Одата почаст српским борцима палим на Јасику
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    22h 50m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    20h 52m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    19h 45m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    18h 53m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    19h 50m
    0