Од нове године раздвојени тражење посла и здравствена заштита

06.11.2019. 20:20
0
ИЗВОР: ATV

Незапослени који траже посао пријављиваће се на Завод за запошљавање. Они и сви остали који су се на Биро јављали да би имали здравствено осигурање, од 1. јануара 2020. пријављиваће се код Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Незапослени ће бити дужни да се Заводу јављају сваких 30 дана умјесто на два мјесеца, док ће Завод максимално и активно да се посветити њиховом тражњу посла. Накнада за вријеме незапослености биће повећана са 256 марака на 360 мјесечно, на максимално 24 мјесеца.

Новине су то у Закону о посредовању у запошљавању који ће на снагу ступити за неколико дана.

– У случају одбијања посла, у својој стручној спреми, они ће бити скидани са евиденцију. Исто тако, уколико незапослено лице не јавља се редовно на Завод за запсошљавање оно ће се у том случају скидати са евиденције Завода за наредних шест мјесеци, након истека тог рока моћиће поново да се пријави на Завод за запошљавање. Значајно је истаћи да ће за то вријеме моћи да оствари право на здравствену заштиту обзиром да ће здравствена заштита његова се остваривати директно преко Фонда здравственог осигурања – истакао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Дужина трајања примања накнаде зависиће од дужине трајања радног стажа, а не стажа осигурања како је то уређено важећим законом. Средства неопходна за исплату увећаних новчаних накнада незапослених лица биће обезбјеђена у буџету Завода за запошљавање Републике Српске.

Послодавцима је најважније да ће се “исчистити” евиденције Завода за запошљавање, како би се дошло до стварног броја оних који траже посао.

– Нисмо били против тога да се повећа накнада, обзиром да су плате порасле, али није доборо послати поруку да може неко у 60-тој години на неке различите начине да оде у пензију. То је било више у заштиту државе, а не само у интересу послодаваца. Здравственом систему, школском систему је потребно да знају шта у којој регији, граду или општини имају од незапослених. Врло је било неозбиљно довести страног инвеститора са неисправним спсиковима Завода за запошљавање. То је за послодавце врло битно – нагласио је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца РС.

Право на накнаду имаће и незапослени који су једнострано отказали уговор о раду послодавцу због кашњења у исплати плате или неуредним уплаћивањем обавезних доприноса за социјално осигурање.

Новину представља прописивање обавезе приватним агенцијама за посредовање у запошљавању да најмање једном годишње Министарству доставе извјештај о свом раду.

Коментари 0
Повезане вијести
Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Степен дуготрајне незапослености и даље висок Степен дуготрајне незапослености и даље висок
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 35m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    7h 8m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    21h 45m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    7h 14m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    7h 12m
    0