За сада нема поскупљења струје у Српској

09.02.2021. 20:55
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Влада РС се одрекла дијела добити који ЕРС треба сваке године да уплаћује у буџет. Ово предузеће треба у унутрашњем потенцијалу да надокнади повећане трошкове, а не кроз поскупљења струје.

Отприлике је овим ријечима премијер РС Радован Вишковић образложио због чега се Влада Републике Српске противи поскупљењу електричне енергије за домаћинства у току године.

По посљедњим подацима, ЕРС је уплатила дивиденду за пословање током 2019, а прије тога за пословање у 2014. години.

– Влада РС није разматрала никакву одлуку нити иницијативу у вези с поскупљењем електричне енергије за домаћинства. Електрична енергија је за Српску значајан ресурс и желимо да терет пословања или расподјеле добити распоредимо у оквиру ЕРС. Ми смо се одрекли добити које ЕРС треба сваке године да уплаћује у буџет, сматрајући да цијена струје нашим грађанима треба да буде нешто што можемо у овом моменту да понудимо људима да на што безболнији начин преброде посљедице короне. Не само у здравственом већ и у економском смислу – навео је Вишковић.

Унутрашњи потенцијал

Он сматра да постоји унутрашњи потенцијал да се надокнади повећан трошак због поскупљења производне струје у РиТЕ Угљевик, а као примјер наводи то што је у посљедњих мјесец и по пало кише више него у ранијих 10 мјесеци у смислу хидрологије.

Влада Републике Српске је већински власник ЕРС, у којем има око 80 одсто капитала.

Како сазнајемо, у ЕРС су се изненадили реакцијом премијера РС.

– Став Матичног холдинга Електропривреда РС о постојању потребе кориговања цијена електричне енергије за категорију домаћинства заснован је на прецизним анализама и објективним разлозима. Међутим, Влада РС је, уважавајући посљедице пандемије корона вируса, одлучила да овај процес одложимо до даљњег – речено је за Српскаинфо у ЕРС.

Регулатор

Подсјећамо, захтјев за поскупљењем је најавио генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић, и то јер је регулатор одобрио Руднику и Термоелектрани „Угљевик“, која производи трећину електричне енергије у РС, повећање цијене електричне енергије коју продају ЕРС.

Петровић је прво крајем јануара на прес конференцији најавио да ће највјероватније до априла затражити од регулатора поскупљење струје за потрошаче. Затим је два дана заредом гостовао на двјема телевизијама гдје је прво рекао да ће тражити поскупљење у малом проценту, а онда је илустровао да ће они који имају рачун од 50 КМ имати скупљу струју за нешто мање од двије марке.

– Ниским цијенама у односу на производне ЕРС годишње губи 30 милиона КМ, односно мора да их надомјести из неких других извора како би становништво успјело да добија струју по повољној цијени. Што се тиче другог приступа, тржишног, када бисмо ту исту електричну енергију продавали на тржишту БиХ или Балкану, у буџету бисмо имали 90 милиона КМ. Ми на тај начин ублажавамо своје субвенције – навео је Петровић.

Губици

Међутим, одмах је услиједила реакција премијера РС Радована Вишковића, који се успротивио иницијативи за поскупљењем струје.

Матично предузеће ЕРС је прошле године остварило добит од око 23 милиона КМ, али је ипак на нивоу холдинга остварен губитак и износиће, како сазнајемо, између 25 и 29 милиона конвертибилних марака. Сва дистрибутивна предузећа су пословала негативно, и то првенствено због исплате стимулативних отпремнина за вишак запослених, у вриједности од око 31 милион КМ. Отпремнине су обезбијеђене кредитима.

Посљедњи пут је цијена електричне енергије за домаћинства повећана у мају 2016. године, и то за 5,4 одсто.

Нереализована идеја

Руководство ЕРС, односно директор Лука Петровић је у септембру 2019. године најавио да ће за домаћинства бити направљења категоризација потрошње електричне енергије. Онај ко буде трошио више плаћао би скупље киловате, док би јефтиније прошли они с мањом потрошњом.  Навео је да би домаћинства која буду трошила више од 400 до 500 киловата плаћала већу цијену.

– То значи да се струја, која се користи за гријање, базене или за неке друге сврхе плаћати по већој цијени. Сигурно је да ћемо је постепено повећавати до тржишне – истакао је он.

Та идеја није реализована, а није познато да ли је пандемија једини разлог.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 30m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 32m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 25m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 30m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 33m
    1