Одлазе из БиХ да чувају мигранте у Њемачкој

30.09.2019. 09:15
0
ИЗВОР: Srpska.info

Све већи број припадника различитих полицијских агенција у БиХ одлази из службе како би радили у агенцијама за обезбјеђење у Европи, а највише у Њемачкој, гдје су ангажовани као чувари избјегличких кампова.

Како је рекао припадник једне полицијске агенције који је прошле године напустио БиХ, једна од агенција која ангажује наше раднике је “Понд Сецуритy”. Она их ангажује, како је испричао, према препорукама агената који се баве регрутацијом полицијских службеника, или путем препорука људи који су већ отишли.

Додаје да се у раду у смјенама може зарадити и више од двије хиљаде евра нето, ако се укључе разни додаци који иду уз редовну службу. Тврди да је много више него по званичним подацима полицијских службеника који су отишли, јер се људи, како каже, сналазе на различите начине и труде се да не изгубе посао, него да се могу вратити ако се не успију снаћи.

Хрватски сајт Заштита истиче да припадници хрватских, па чак и боље плаћених словеначких полицијских агенција такође одлазе у Њемачку, те да им је основна редовна плата око 1.700 евра нето.

Саша Сантини, члан Удружења хрватских тјелохранитеља и заштитара, каже да људи до посла долазе путем личних контаката с колегама из Њемачке.

– Тренутно смо запослени у једној локалној безбједносној агенцији која је ангажована директно од њемачких власти за послове осигурања избјегличких кампова – рекао је Сантини.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС, каже за Независне да су у прошлој години због запошљавања у страним агенцијама и компанијама званично 32 припадника раскинула радни однос, а још 19 их је с тим циљем активирало посебан стаж у двоструком трајању.

Она каже да још нема званичних података за ову годину, али да очекује да се трендови наставе, те упозорава да МУП РС тренутно недостаје барем 300 полицијских службеника.

– Наши људи посједују стручна знања и вјештине који су јако тражени у европским агенцијама за обезбјеђење. Једини начин да те људе задржимо је да се њихов рад вреднује у складу са свим ризицима, опасностима и вриједностима. Нема никакве сумње да морају да имају веће плате – каже она.

Истиче да синдикат поздравља повећање плата од десет одсто, али наглашава да то није довољно.

– Нико не доноси лако одлуку да оде. То нису нимало једноставне одлуке. Морам да кажем кад су у питању наши људи, то је првенствено одлазак ради могућности бољих зарада – каже она.

Емир Тановић, предсједник Синдиката Граничне полиције БиХ, каже да је из службе отишао 21 њихов припадник, те да има најава да ће бити још њихових службеника који ће отићи на рад у иностранство.

– Ради се о индивидуалним и приватним стварима, али нико не одлази из службе зато што је задовољан. Нису се нама оглашавали у вези с одласцима, али јесте тачно да су у посљедње вријеме мало више оптерећени, а плате од 2012. године нису повећаване – каже Тановић.

Един Кахримановић из синдиката СИПА каже да њихови припадници не одлазе на рад у компаније за обезбјеђење, али да одлазе на међународне мисије, попут оне Организације за европску безбједност и сарадњу.

– Вјероватно је разлог што наши припадници имају високу стручну спрему. Мислим да се ови трендови могу спријечити ако држава и ентитети буду улагали више у полицију – закључује Кахримановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Нападнута сенаторка и бивши градоначелник Берлина Нападнута сенаторка и бивши градоначелник Берлина
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    14h 17m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    14h 49m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    10h 0m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    14h 58m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    18h 5m
    0