Огорчени радници БХРТ поручили властима: "Је ли вас стид?"

28.03.2022. 14:10
6
ИЗВОР: nezavisne.com

Незадовољни стањем и дугогодишњом финасијском кризом која тресе БХРТ, а коју прате и учестале блокаде рачуна, радници ове медијске куће данас су у Сарајеву одржали протест.

Подсјетили су да су обесправљени, а егзистенција њих више од 800 и њихових породица је доведена на руб.

Поруке су послали политичарима, али и руководству БХРТ.

- Данас смо нажалост на истом мјесту због истог разлога као и прије три мјесеца. Ништа се није промијенило. Упосленици и радници БХРТ су у истој катастрофалној ситуацији као и тада, а све због немогућности државе да обезбједи владавину права и провођење закона. Наша држава БиХ је осуђена на неспособне политичаре којима су нажалост најбитније њихове фотеље. Данас се нећу обраћати оним политикама које јавно позивају на гашење Јавног сервиса БиХ или минирање зграда РТВ Дома. То би било исто као када би Украјинци тражили помоћ од Русије. Не, нећу се обраћати ни лажним промицатељима еуропских вриједности, који јавно у Парламенту БиХ позивају грађане да не плаћају РТВ таксу и крше законе. Њихово лицемјерје је још и веће ако знамо да је стабилно финансирање Јавних сервиса један од главних предуслова за пријем БиХ у ЕУ. Данас желим да се обратим онима којима су пуна уста БиХ, који кажу да раде све за БиХ. Њих питам је ли вас стид што пропада Јавни сервис БиХ? - рекао је између осталог Дамир Смитал предсједник Синдиката самосталних радника БХРТ-а.

- Не можете нас лагати о немогућности брзог рјешења. Измјене Закона се могу урадити по хитној процедури јер нису потребне велике измјене. Уколико не подузмете ниста, нисте бољи од оних којима се данас не обраћамо, можда сте и гори - додао је Смитал.

Од директора БХРТ и Управног одбора затражено је да хитно почну рјешавати питања која нису везана за финансијску ситуацију и да се коначно приступи колективном уговору.

Због блокираних рачуна Радио-телевизији БиХ пријети обустава рада.

Само према Пореској управи БХРТ има дуг од 19 милиона КМ, док тврде да РТРС дугује БХРТ-у 63 милиона од прикупљене таксе на подручју Републике Српске, коју не уплаћује од 2017. године.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Gosina 30.03.2022. 08:16
    Naravno ugasiti. Neznam ko je i gleda sto se tiče Srba. Pa samo pogledajte 1 Mart. Taj dan ni nekadašnji Jutel nebi blatio Srbe koliko nas oni blate a mi to plaćamo.
  • Generic placeholder image
    Војвода 29.03.2022. 20:35
    Сврха постојања наведене назови телевизије је блаћење и сатанизација српског народа и његове борбе за слободу. Багру на улицу,нека их Бакир и Комшић плаћају.
  • Generic placeholder image
    Željko 29.03.2022. 19:41
    Televiziju stranke sda trebaju plaćati njeni članovi. Ništa dobro za Srbe i Hrvate ta televizija nije uradila.
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 29.03.2022. 19:08
    Ne treba da postoji bhrt.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.03.2022. 11:41
    Najbolje da ne postoji ta institucija. Mi svoje oni svoje, zajedno ništa.
  • Generic placeholder image
    top lista nadrealista 28.03.2022. 14:41
    Takse placene javnim servisima u BiH su bacene pare u ambis, nema jasnog koncepta niti obrazovnog, djecijeg, dokumentarnog, filmskog/serijskog, sportskog programa....svi programi i sadrzaji su subjektivni i poltornisticki u cilju promocije politickih stranaka....objektivnost je odavno misaona imenica u bh novinarstvu...dovidjenja
Повезане вијести
Пет српских новинара пријавило дискриминацију на националној основи у БХРТ-у Пет српских новинара пријавило дискриминацију на националној основи у БХРТ-у
Бабић: Гледаоцима упућена порука да је ћирилица непожељна на БХРТ-у Бабић: Гледаоцима упућена порука да је ћирилица непожељна на БХРТ-у
Ћирилица у БиХ “хијероглифи”: Демонстрација „суживота“ (ВИДЕО) Ћирилица у БиХ “хијероглифи”: Демонстрација „суживота“ (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    16h 28m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    20h 16m
    4
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    23h 16m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    5h 45m
    0
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 21m
    0