Омиљени трапави лик са екрана пуни 87 година

25.05.2019. 21:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У енциклопедији Дизнијевих ликова пише да је Шиља први пут нацртан – а заправо објављен, али је љепше мислити да је тад нацртан – 25. маја 1932. године. Створио га је Дизнијев аниматор Арт Бабит. У почетку Шиља је требало да буде обични тупан, али како од глупости нема велике приче, или се глупост не раствара у мноштво прича, него се своди на неколицину монотоних варијација, тако је Шиља временом постао добричина.

Шиља је антропоморфни пас. Висок је и има танке клемпаве уши и два упадљива раздвојена сјекутића. Облачи се слично Микију Маусу (најчешће један од њих носи црвену ролку и плаве панталоне, а други обрнуто). Има необичан шешир. У једном стрипу Шиља добија црни прслук без рукава, који му се толико допао да га касније носи у свим стриповима.

Шиља је увијек позитивна личност и труди се да помогне другима, али је веома трапав и често случајно нешто поломи или поквари. Увијек му падају на памет разне чудне идеје и често не разумије друштвене конвенције. Мики Маус увијек подржава свог друга Шиљу и никад се не љути што нешто није разумио или је нешто поломио. Шиља има врло развијену машту и зато прихвата чудне ствари као сасвим нормалне (нпр. мисли да је вјештица у ствари само фина стара бакица).

Слика

 

Неспретни, неинтелигентни, дјетињасти и неискварени тупан су само неке особине које описују Шиљу. Осим тога, он је веома симпатичан и веома шармантан. Мики и Паја га понекад сматрају досадним, али непрестано брину за њега и сматрају га за блиског пријатеља.

Много пута, у класичним цртаћима, он занијеми због жене, а интересантно је да је једини од својих пријатеља који нема изабраницу. Понекад покаже висок ниво интелигенције, као што покаже и своју изванредну спортску вјештину. Шиља понекад запази ствари које остали не запажају. Веома је брижан и симпатичан и увијек је спреман да помогне иако често начини више штете него користи. Шиља је често приказан како се стиди своје тупавости, али то га не зауставља да покушава нове ствари.

Шиља као стари, али незаборављени лик, код нас је био и остао веома популаран и у стрипу и на екрану. Током осамдесетих и деведесетих гледали смо га у серијалу “Микијева радионица”, а он не замире ни данас јер и даље има мјесто у модерној анимираној серији за дјецу “Микијев клуб”. У тој серији он је један од главних Дизнијевих јунака заједно са Микијем, Пајом, Мини и Патом и евентуално споредним, али исто тако важним ликовима Хромим Дабом и деда Стајом.

Слика

Тридесетак година касније, 1965. године, појавио се Супершиља. Чим поједе чаробни кикирики – у љусци, наравно – Шиља се с узвиком “тааа-дах!” претвори у суперјунака, који рјешава проблеме у Патковграду и у свијету. Лети помоћу чаробног плашта и туче Хромог Дабу, вјечитог Дизнијевог негативца.

Једина особа која зна прави идентитет Супершиље је његов сестрић Шиљче, који је такође имао свој тајни идентитет Супершиљче. Врло је интересантан податак да нико не препознаје да је Супершиља у ствари Шиља, с обзиром на то да Супершиља не носи маску и његов костим чине црвено одијело и плави плашт. Интересанто је да у стриповима Супершиљине моћи одједном престану да дјелују, и то обично док лети, тако да често заврши падајући. Шиља увијек држи неколико суперкикирикија у својој капи, али у тренуцима када остане без њих, мора да рјешава проблем без помоћи својих супермоћи, као у стрипу “Супершиља среће суперзлог вука”. У једној епизоди Раја, Гаја и Влаја су наишли на биљку која рађа суперкикирики и “позајмили” су моћи Супершиље. Након што су учинили неколико супердјела, пачићи су изгубили своје моћи и Млади извиђачи су их морали спасити.

ОЧИНСКА ФИГУРА:

Слика

Он је такође довољно способан да сам одгаја дијете и обезбиједи најбољу бригу и схвати да његов син одраста у одговорног младића.

Иако је по природи безбрижан, Шиља је често виђен како претјерано брине, најчешће када је у питању његов син Макс. Као и многи родитељи, Шиља је строг када је то неопходно и труди се да буде сигуран да нешто не угрози спону између њега и његовог сина. Иако је Максу често непријатно због ствари које прави његов отац, он је рекао да је његов отац “високо анимиран”. Шиљина жена се појављивала – али никада јој се није видјела фаца – у неким ранијим цртаћима, описујући Шиљу као “породичног човјека”, али у његовим модерним појављивањима Шиља је приказан као удовац и као самохрани отац, који подиже свог сина, Макса. Шиљин породични живот је велики контраст у односу на остале главне Дизнијеве ликове, као што су Мики Маус и Паја Патак, који су приказивани као ујаци, а не као родитељске фигуре. У стриповима, Шиља има сестрића Шиљчета, али овај лик се појављивао само у стриповима, а не у цртаним филмовима. У европским стриповима, Шиља има рођака авантуристичког духа, Аризона Тику, који је пародија на археолога Индијану Џонса.

Коментари 0
Повезане вијести
"Опенхајмер" апсолутни побједник Оскара "Опенхајмер" апсолутни побједник Оскара
Филм о убиству кнеза Михаила српски кандидат за „Оскара“ Филм о убиству кнеза Михаила српски кандидат за „Оскара“
Дизни најавио промоцију LGBT заједнице у цртаним филмовима Дизни најавио промоцију LGBT заједнице у цртаним филмовима
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 20m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 34m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 59m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 34m
    0