Општине игноришу Фискални савјет Српске

13.07.2020. 21:47
0
ИЗВОР: capital.ba

Десет општина у Републици Српској игнорисало је законску обавезу да Фискалном савјету РС доставе план измирења пренесених обавеза. С обзиром да не комуницирају са Савјетом није познато да ли имају таквих обавеза.

Подсјећамо, Законом о Фискалној одговорности у Републици Српској који је на снази од 2017. године, дефинисана је обавеза буџетског корисника, општине, града и фонда, о изради Плана за измирење неизмирених обавеза пренесених из претходног периода.

Локалне заједнице које су се оглушиле на захтјев Савјета су Гацко, Источни Стари Град, Калиновик, Купрес, Модрича, Петрово, Станари, Фоча, Трново и Шамац.

Са друге стране, 13 општина и градова у Српској се изјаснило да немају никакве пренесене обавезе нити дуговања из претходног периода, а то су Лакташи, Источни Дрвар, Дервента, Петровац, Источна Илиџа, Рибник, Прњавор, Котор Варош, Љубиње, Источни Мостар, Источно Сарајево, Рудо и Приједор.

Фискални савјет Републике Српске изјаснио се и за 22 локале заједнице које су план отплате дуговања из 2018. године пренијеле на дужи временски период.

План су презентовала четири града и то Бања Лука, Требиње, Добој и Бијељина, а од општина Соколац, Костајница, Вукосавље, Чајниче, Кнежево, Језеро, Братунац, Оштра Лука, Шековићи,…

На основу анализе, коју је провео Савјет утврђено је да постоји 166,6 милиона КМ неизмирених пренесених обавеза.

Највећи износ дуговања има Фонд Здравственог осигурања РС 88,1 милион КМ, затим локалне заједнице које имају близу 50 милиона КМ.

Република Српска је пријавила неизмирених 25,6 милиона КМ, а Фонд за дјечију заштиту 3,7 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској поскупљује брашно У Српској поскупљује брашно
Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу? Претресене школе у Херцеговини: Шта је писало у пријетећем мејлу?
Шумарски техничари постају његоватељи Шумарски техничари постају његоватељи
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    20h 34m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    17h 6m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    9h 37m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    11h 27m
    3
  • У Српској поскупљује брашно
    22h 4m
    1