Основци седам дана након избора испред ТВ-а

12.11.2020. 09:07
2
ИЗВОР: nezavisne.com

У већини основних школа у РС биће организована бирачка мјеста за локалне изборе 15. новембра па ће се настава у тим образовним установа од 16. до 20. новембра одвијати онлајн и путем РТРС, док је само понека средња школа у РС бирачко мјесто, тако да ће средњошколци наставу похађати углавном у клупама, потврдили су јуче директори школа.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, рекао је да ученици неће ићи у школу од 16. до 20. новембра због дезинфекције просторија након локалних избора, него ће наставу да прате на даљину.

- Ђаци ће имати могућност да часове прате путем телевизијског преноса, као што је то било реализовано и у другом полугодишту претходне школске године, јер су све основне школе у Бањалуци предвиђене као бирачка мјеста - казао је Попржен.

Жељка Опачић, директорица ОШ "Иво Андрић" из Бањалуке, казала је да је њихова школа уступљена као бирачко мјесто на изборима, тако да ће се настава наредне седмице одвијати на даљину.

- Наша школа је, и када је недавно била обустава наставе једну седмице, све радила онлине од првог до деветог разреда, како ћемо радити и сада. Наставници уносе онлине часове у распоред и ученици онлине прате наставу, а наравно да часови на РТРС могу бити и подршка и помоћ - навела је Опачићева за "Независне".

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије, казала је да су основне школе углавном бирачка мјеста, док су само двије средње школа у Приједору бирачка мјеста.

- Ђаци осталих средњих школа чије школе нису предвиђене као бирачка мјеста редовно ће ићи на наставни процес идуће седмице - казала је Совиљева.

Тијана Васиљевић Стокић, предсједница Актива директора средњих школа регије Добој истиче да у школама које су обухваћене као бирачка мјеста ђаци неће ићи на наставу у периоду од 16. до 20 новембра, јер је та седмица, како она каже, предвиђена за дезинфекцију школских објеката.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије, истиче да од 11 средњих школа, њих седам нису предвиђена за бирачка мјеста.

- Четири средње школе на бањалучкој регији су бирачка мјеста и у њима се неће одвијати настава, него ће ученици пратити наставу онлајн, а у свим осталима иде се редовно на наставу - казао је Бајић.

Мирко Јовић, директор Медицинске школе у Бањалуци, истиче да њихови ђаци наредне седмице редовно похађају наставу, јер, како каже, објекат те школе није бирачко мјесто.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да у периоду од 16. до 20. новембра све школе које су предвиђене као бирачка мјеста дужне организовати наставу на даљину.

- Настава на даљину ће се реализовати кориштењем средстава електронске комуникације, а за ученике основних школа и путем Радио-телевизије Републике Српске - кажу из Министарства.

Додају да у наведеном периоду, основне и средње школе, као и подручна одјељења у саставу истих, које нису предвиђене као бирачка мјеста треба да организују васпитно-образовни рад у школским просторијама, осим школа које имају сагласност за извођење наставе на даљину.

- Дезинфекцију школских просторија у периоду од 16. до 20. новембра вршиће Републичка управа цивилне заштите РС - додали су из надлежног министарства.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Irena 12.11.2020. 20:35
  Program za svu djecu osnovnih skola je identican,te nema razloga da svaka skola vodi svoju politiku.Mladja djeca treba da prate nastavu putem RTRS -a.
 • Generic placeholder image
  Roditelj 12.11.2020. 20:30
  Svi ucenici bi trebali da prate nastavu putem RTRS -a.Nemaju svi tehnicke mogucnosti da prate druge vidove nastave koji su osim toga i prezahtijevni za ucenike nizih razreda osnovne skole.
Повезане вијести
У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО) У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
Школа у гатачком селу Фојница некад бројала 250 ђака, а данас два Школа у гатачком селу Фојница некад бројала 250 ђака, а данас два
Обуставља се настава на сјеверу Косова док се не повуче тзв. косовска полиција Обуставља се настава на сјеверу Косова док се не повуче тзв. косовска полиција
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  15h 37m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  15h 59m
  0
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  15h 0m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  6h 5m
  1
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  11h 56m
  0