Откривен нови потенцијално опасан астероид

08.11.2022. 21:51
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Међународни тим астронома објавио је откриће великог астероида чија орбита сијече орбиту Земље, стварајући шансе далеко у будућности, иако мале, за катастрофални судар.

Астероид широк 1,5 километара, назван 2022 АП7, откривен је у подручју у којем је јако тешко уочити објекте због бљештавила Сунца.

Пронађен је заједно с друга два астероида блиска Земљи помоћу високотехнолошког инструмента на телескопу "Виктор М. Бланко" у Чилеу који је изворно развијен за проучавање тамне материје, преноси Н1.

- 2022 АП7 пресијеца Земљину орбиту, што га чини потенцијално опасним астероидом, али тренутно нема путању која би довела до судара са Земљом - рекао је лидер тима који је открио астероид, астроном Скот Шепард из Институт за науку Карнеги.

Потенцијална пријетња произлази из чињенице да ће се, као и код сваког другог објекта у орбити, његова путања полако мијењати због безбројних гравитационих сила, посебно планета.

Стога је тешко износити дугорочне прогнозе.

Новооткривени астероид је "највећи објекат потенцијално опасан за Земљу који је откривен у посљедњих осам година“, објавио је NOIRLab, истраживачка група коју финансира САД и која управља с више опсерваторија.

По тренутној орбити ризик је мали, али у случају судара, астероид те величине "имао би разоран утицај на живот какав познајемо“, рекао је Шепард.

Објаснио је да би прашина избачена у ваздух имала велики учинак хлађења, изазивајући "масовно изумирање какво није виђено на Земљи милионима година“.

Резултати његовог тима објављени су у научном часопису The Аstronomic Јournal. Друга два астероида не представљају опасност за Земљу, али један је астероид најближи Сунцу икада пронађен.

Око 30 хиљада астероида свих величина – укључујући више од 850 ширих од једног километра – утврђено је у близини Земље, што им је ставило ознаку "Near Earth Objects“ (НЕО).

Ниједан од њих није пријетња Земљи у наредних 100 година.

Према Шепарду, постоји "вјероватно 20 до 50 великих НЕО-а које треба пронаћи“, али већина је у орбитама покривеним бљештавилом Сунца.

У склопу припреме за будуће откриће још опаснијег објекта, НАСА је крајем септембра спровела пробну мисију у којој је сударила летјелицу са астероидом, доказујући да је могуће промијенити његову путању.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица смрти једне од најмистериознијих личности у Југославији Годишњица смрти једне од најмистериознијих личности у Југославији
Скица за портрет легендарног генерала Михаила А. Милорадовића: Крилати генерал – руски, а наш Скица за портрет легендарног генерала Михаила А. Милорадовића: Крилати генерал – руски, а наш
Листа најслабијих лозинки: Да ли је ваша међу њима? Листа најслабијих лозинки: Да ли је ваша међу њима?
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  9h 50m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  7h 53m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  14h 9m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  8h 40m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  14h 2m
  1