Отмица српских новинара нерасвијетљена 25 година

21.08.2023. 10:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да се 25 година чека да буду идентификовани и кажњени отмичари новинара Радија Приштина Ђуре Славуја и Ранка Перенића који су киднаповани на радном задатку, те позвала све међународне и локалне институције да обнове истрагу и процесуирају злочинце.

Из Канцеларије су подсјетили да су српски новинари отети на данашњи дан 1998. године када су кренули да извјештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту, а да њихове колеге и јавност и данас чекају на истину и правду, што представља још једну мрљу на образу оних који су позвани да се старају о правди и владавини права у Покрајини.

Славуј и Перенић, како истичу из Канцеларије, отети су првенствено јер су били Срби, али и зато што су радили свој посао.

- Њихова отмица требало је да покаже преосталим Србима у Ораховцу, али и на целом Косову и Метохији, каква судбина чека српски народ у Покрајини. Подсећамо да је спомен-обележје, постављено на путу Ораховац-Велика Хоча, на месту где су последњи пут виђени Славуј и Перенић, до сада рушено осам пута - нагласили су у Канцеларији.

Канцеларија подсјећа да нису расвијетљене ни отмице новинара приштинског "Јединства" и дописника "Политике" Љубомира Кнежевића, новинара и преводиоца Александра Симовића, новинара српске редакције Радио Косова Марјана Мелонашија, фоторепортера Момира Стокуће и радника Телевизије Приштина Милета Муљевића.

Упућен је позив Еулексу и свим надлежним међународним и локалним институцијама да обнове истрагу, пронађу и процесуирају починиоце злочина над двојицом новинара, али и починиоце осталих нерасвијетљених злочина над новинарима и српским народом на Косову и Метохији.

- Новинари који извештавају на српском језику на Косову и Метохији и данас се суочавају са бројним проблемима у раду, претњама и опструкцијама власти из Приштине, као и забранама да обављају своју професију у Покрајини - нагласили су у Канцеларији.

Од међународних институција, истичу, очекују да заштите новинаре и обезбиједе им нормалне услове за рад.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    18h 11m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    17h 53m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    18h 47m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    15h 42m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    14h 44m
    0