Отмица српских новинара нерасвијетљена 25 година

21.08.2023. 10:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да се 25 година чека да буду идентификовани и кажњени отмичари новинара Радија Приштина Ђуре Славуја и Ранка Перенића који су киднаповани на радном задатку, те позвала све међународне и локалне институције да обнове истрагу и процесуирају злочинце.

Из Канцеларије су подсјетили да су српски новинари отети на данашњи дан 1998. године када су кренули да извјештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту, а да њихове колеге и јавност и данас чекају на истину и правду, што представља још једну мрљу на образу оних који су позвани да се старају о правди и владавини права у Покрајини.

Славуј и Перенић, како истичу из Канцеларије, отети су првенствено јер су били Срби, али и зато што су радили свој посао.

- Њихова отмица требало је да покаже преосталим Србима у Ораховцу, али и на целом Косову и Метохији, каква судбина чека српски народ у Покрајини. Подсећамо да је спомен-обележје, постављено на путу Ораховац-Велика Хоча, на месту где су последњи пут виђени Славуј и Перенић, до сада рушено осам пута - нагласили су у Канцеларији.

Канцеларија подсјећа да нису расвијетљене ни отмице новинара приштинског "Јединства" и дописника "Политике" Љубомира Кнежевића, новинара и преводиоца Александра Симовића, новинара српске редакције Радио Косова Марјана Мелонашија, фоторепортера Момира Стокуће и радника Телевизије Приштина Милета Муљевића.

Упућен је позив Еулексу и свим надлежним међународним и локалним институцијама да обнове истрагу, пронађу и процесуирају починиоце злочина над двојицом новинара, али и починиоце осталих нерасвијетљених злочина над новинарима и српским народом на Косову и Метохији.

- Новинари који извештавају на српском језику на Косову и Метохији и данас се суочавају са бројним проблемима у раду, претњама и опструкцијама власти из Приштине, као и забранама да обављају своју професију у Покрајини - нагласили су у Канцеларији.

Од међународних институција, истичу, очекују да заштите новинаре и обезбиједе им нормалне услове за рад.

Коментари 0
Повезане вијести
Због блокаде српске робе људи на Космету се пет мјесеци боре да преживе Због блокаде српске робе људи на Космету се пет мјесеци боре да преживе
Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха
Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  15h 45m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  18h 19m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  19h 33m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  12h 16m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  13h 57m
  0