Отмица српских новинара нерасвијетљена 25 година

21.08.2023. 10:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да се 25 година чека да буду идентификовани и кажњени отмичари новинара Радија Приштина Ђуре Славуја и Ранка Перенића који су киднаповани на радном задатку, те позвала све међународне и локалне институције да обнове истрагу и процесуирају злочинце.

Из Канцеларије су подсјетили да су српски новинари отети на данашњи дан 1998. године када су кренули да извјештавају о отетим монасима из манастира Свети Врачи у Зочишту, а да њихове колеге и јавност и данас чекају на истину и правду, што представља још једну мрљу на образу оних који су позвани да се старају о правди и владавини права у Покрајини.

Славуј и Перенић, како истичу из Канцеларије, отети су првенствено јер су били Срби, али и зато што су радили свој посао.

- Њихова отмица требало је да покаже преосталим Србима у Ораховцу, али и на целом Косову и Метохији, каква судбина чека српски народ у Покрајини. Подсећамо да је спомен-обележје, постављено на путу Ораховац-Велика Хоча, на месту где су последњи пут виђени Славуј и Перенић, до сада рушено осам пута - нагласили су у Канцеларији.

Канцеларија подсјећа да нису расвијетљене ни отмице новинара приштинског "Јединства" и дописника "Политике" Љубомира Кнежевића, новинара и преводиоца Александра Симовића, новинара српске редакције Радио Косова Марјана Мелонашија, фоторепортера Момира Стокуће и радника Телевизије Приштина Милета Муљевића.

Упућен је позив Еулексу и свим надлежним међународним и локалним институцијама да обнове истрагу, пронађу и процесуирају починиоце злочина над двојицом новинара, али и починиоце осталих нерасвијетљених злочина над новинарима и српским народом на Косову и Метохији.

- Новинари који извештавају на српском језику на Косову и Метохији и данас се суочавају са бројним проблемима у раду, претњама и опструкцијама власти из Приштине, као и забранама да обављају своју професију у Покрајини - нагласили су у Канцеларији.

Од међународних институција, истичу, очекују да заштите новинаре и обезбиједе им нормалне услове за рад.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ наградни фонд од 900 КМ донирали за помоћ дјеци са Космета Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ наградни фонд од 900 КМ донирали за помоћ дјеци са Космета
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
Најчитаније
 • Демос више није дио власти у Палама
  20h 16m
  18
 • Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару
  22h 5m
  0
 • Ко остварује право на стамбени кредит из средстава ИРБ-а?
  22h 24m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  2h 48m
  0
 • Гол Јовића који је Србију оставио у игри за други круг (ВИДЕО)
  19h 44m
  0