Otmica srpskih novinara nerasvijetljena 25 godina

21.08.2023. 10:15
0
IZVOR: srna.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se 25 godina čeka da budu identifikovani i kažnjeni otmičari novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića koji su kidnapovani na radnom zadatku, te pozvala sve međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i procesuiraju zločince.

Iz Kancelarije su podsjetili da su srpski novinari oteti na današnji dan 1998. godine kada su krenuli da izvještavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu, a da njihove kolege i javnost i danas čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u Pokrajini.

Slavuj i Perenić, kako ističu iz Kancelarije, oteti su prvenstveno jer su bili Srbi, ali i zato što su radili svoj posao.

- Njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji, kakva sudbina čeka srpski narod u Pokrajini. Podsećamo da je spomen-obeležje, postavljeno na putu Orahovac-Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić, do sada rušeno osam puta - naglasili su u Kancelariji.

Kancelarija podsjeća da nisu rasvijetljene ni otmice novinara prištinskog "Jedinstva" i dopisnika "Politike" Ljubomira Kneževića, novinara i prevodioca Aleksandra Simovića, novinara srpske redakcije Radio Kosova Marjana Melonašija, fotoreportera Momira Stokuće i radnika Televizije Priština Mileta Muljevića.

Upućen je poziv Euleksu i svim nadležnim međunarodnim i lokalnim institucijama da obnove istragu, pronađu i procesuiraju počinioce zločina nad dvojicom novinara, ali i počinioce ostalih nerasvijetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

- Novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i danas se suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju u Pokrajini - naglasili su u Kancelariji.

Od međunarodnih institucija, ističu, očekuju da zaštite novinare i obezbijede im normalne uslove za rad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov
Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ nagradni fond od 900 KM donirali za pomoć djeci sa Kosmeta Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ nagradni fond od 900 KM donirali za pomoć djeci sa Kosmeta
Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara
Najčitanije
 • Licu nanesene teške tjelesne povrede u Istočnom Novom Sarajevu
  23h 45m
  10
 • Bager udario biciklistu, čovjek stradao na mjestu
  19h 3m
  0
 • MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni
  17h 50m
  0
 • Krao po plažama u Budvi, pao u policijskoj zasjedi
  14h 0m
  0
 • Uhapšeno sedam osoba, zaplijenjeno oko 20 kilograma marihuane
  16h 54m
  0