Otmica srpskih novinara nerasvijetljena 25 godina

21.08.2023. 10:15
0
IZVOR: srna.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se 25 godina čeka da budu identifikovani i kažnjeni otmičari novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića koji su kidnapovani na radnom zadatku, te pozvala sve međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i procesuiraju zločince.

Iz Kancelarije su podsjetili da su srpski novinari oteti na današnji dan 1998. godine kada su krenuli da izvještavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu, a da njihove kolege i javnost i danas čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u Pokrajini.

Slavuj i Perenić, kako ističu iz Kancelarije, oteti su prvenstveno jer su bili Srbi, ali i zato što su radili svoj posao.

- Njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji, kakva sudbina čeka srpski narod u Pokrajini. Podsećamo da je spomen-obeležje, postavljeno na putu Orahovac-Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić, do sada rušeno osam puta - naglasili su u Kancelariji.

Kancelarija podsjeća da nisu rasvijetljene ni otmice novinara prištinskog "Jedinstva" i dopisnika "Politike" Ljubomira Kneževića, novinara i prevodioca Aleksandra Simovića, novinara srpske redakcije Radio Kosova Marjana Melonašija, fotoreportera Momira Stokuće i radnika Televizije Priština Mileta Muljevića.

Upućen je poziv Euleksu i svim nadležnim međunarodnim i lokalnim institucijama da obnove istragu, pronađu i procesuiraju počinioce zločina nad dvojicom novinara, ali i počinioce ostalih nerasvijetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

- Novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i danas se suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju u Pokrajini - naglasili su u Kancelariji.

Od međunarodnih institucija, ističu, očekuju da zaštite novinare i obezbijede im normalne uslove za rad.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    20h 14m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    21h 25m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    22h 51m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    22h 56m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    3h 5m
    0