Ово је 10 разлога због којих треба јести нар

17.10.2023. 20:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Нар је једна од најљековитијих воћки. Има мало калорија и масти, али садржи много влакана, витамина и минерала. У предности овог воћа спадају антиоксиданти, његова корист за здравље срца, здравље уринарног система, повећање издржљивости током вјежбања и још много тога.

Унутрашње "месо" нара препуно је хрскавих, сочних јестивих сјеменки које се зову ариле. Можда је најпознатији по соку прелијепе боје и укуса, међутим овај јединствени плод има много више да понуди.

Са изузетним могућностима да потпомогне многе аспекте здравља, од имунитета до здравља мозга, нар апсолутно заслужује да постане саставни дио наше рутине у оквиру здраве исхране, пише е-клиника.

1. Нар је препун хранљивих материја

Мале црвене сјеменке унутар нара јестиви су дио воћа. Иако није баш лако да се дође до ових сочних, рубин-црвених сјеменки, вриједне су труда, јер се у њима крију многе ствари корисне за здравље.

Пола шоље арила (87 грама) даје 72 калорије, 16 грама угљених хидрата, 3,5 грама влакана, 1 грам масти и 1,5 грама протеина.

Треба имати на уму да се информације о нутритивним вриједностима за нар и ариле разликују од оних за сок од нара, који не пружа много влакана или витамина Ц. Ови подаци се односе на саму воћку, јер конзумирање цијелог плода обезбјеђује више влакана.

2. Богат је антиоксидансима

Антиоксиданси су једињења која помажу у заштити ћелија нашег тијела од оштећења изазваних слободним радикалима. Слободни радикали су увијек присутни у нашем тијелу, али њихово превелико присуство може да буде штетно и да допринесе бројним хроничним болестима.

Нар је богат антиоксидансима и полифенолним једињењима која пружају заштиту од овог оштећења. Антиоксиданати из поврћа и воћа, као што је шипак, одлични су за опште здравље и превенцију болести.

3. Нар може да помогне против упале

Краткотрајна упала је нормална реакција тијела на инфекцију и повреду. Међутим, хронична упала може бити проблем ако се не лијечи. Тада упала може да допринесе многим хроничним болестима, међу којима су и болести срца, дијабетес типа 2, канцер и Алцхајмерова болест, преносе Вијести.

Конзумирање нара може да помогне у спречавању хроничне упале повезане са повећаним ризиком од хроничних болести. Ово се у великој мјери приписује једињењима званим пуникалагини, за која се у студијама спроведеним у епруветама и на животињама показало да имају антиоксидативна и противупална својства.

Нека истраживања на људима такође су открила да конзумирање сока од нара може да смањи маркере упале у тијелу.

Ипак, потребно је више истраживања о томе како конзумирање свјежих сјеменки нара утиче на упале код људи.

4. Може да има својства корисна против канцера

Примијећено је да нар има антиканцерогене ефекте. Неке студије у епруветама откриле су да једињења у плодовима нара, соку и уљу могу да помогну у убијању ћелија рака или да успоре њихово ширење у тијелу.

И студије у епруветама и на људима показују да нар може да помогне у борби против упале и успоравању раста ћелија рака. У ствари, ово воће показало је антитуморске ефекте код карцинома плућа, дојке, простате, коже и дебелог цријева.

Друга истраживања на животињама открила су да нар помаже у успоравању раста тумора у раним стадијумима рака јетре. Такође, помаже у сузбијању инфламаторних одговора и оксидативног стреса.

Према једној старијој студији спроведеној у епрувети, екстракт нара такође може да буде користан за успоравање раста, па чак изазивање смрти ћелија рака простате.

Простата-специфични антиген (ПСА) маркер је рака простате у крви. Два старија испитивања показала су да давање сока или екстракта нара мушкарцима значајно продужава временски период удвостручења ПСА, смањујући ризик од смрти од рака простате. Ипак, потребно је више испитивања на људима.

5. Нар је користан за здравље срца

Постоје докази да воће богато полифенолним једињењима, као што је нар, може бити корисно за здравље срца.

Студије у епруветама откриле су да екстракт нара може да смањи оксидативни стрес и упалу у артеријама, да снизи крвни притисак и помогне у борби против атеросклерозе - накупљања плака у артеријама које могу довести до срчаног и можданог удара.

У једној студији на људима, у којој су учесници били са срчаним обољењима, давана је једна шоља од 220 мл сока од нара дневно током пет дана. Сок је значајно смањио учесталост и јачину болова у грудима, као и одређене биомаркере у крви који указују на заштитни ефекат на здравље срца.

Ипак, недостају висококвалитетна истраживања о нару и здрављу срца код људи.

6. Добар је за здравље уринарног система

Студије спроведене у епруветама и са људима откриле су да екстракт нара може помоћи у смањењу стварања камена у бубрегу, што је предност која се у великој мјери приписује његовом антиоксидативном дјеловању.

У једној студији, одрасли од 18 до 70 година, којима се понављала појава камена у бубрегу, добијали су 1.000 мг екстракта нара током 90 дана.

Утврђено је да ово помаже у успоравању или онемогућавању дјеловање и механизма којим се формира камење у тијелу. Поред тога, студије на животињама откриле су да екстракт нара може да помогне у регулисању концентрације оксалата, калцијума и фосфата у крви, који су уобичајене компоненте камена у бубрегу.

7. Нар може да има антимикробна својства

Једињења нара могу да помогну у борби против штетних микроорганизама као што су одређене врсте бактерија и гљивица.

На примјер, и старије и новије студије наводе да ова једињења могу да заштите здравље наших уста циљањем на нежељене оралне клице које могу да постану проблематичне када се намноже, као што су оне које изазивају лош задах и доводе до настанка каријеса.

Једињења из нара такође имају антибактеријске ефекте против Листериа моноцитогенес, бактерије која се налази у влажним срединама и може изазвати тешке болести ако се прогута.

8. Побољшава издржљивост током вјежбања

Полифеноли у нару могу да повећају издржљивост током вјежбања, дужину времена током којег сте у могућности да учествујете у физичкој активности прије него што се уморите.

Једно истраживање на људима показало је да узимање само једног грама екстракта нара 30 минута прије трчања повећава вријеме до исцрпљености за 12 одсто.

Друга истраживања на људима открила су да суплементи нара имају потенцијал да побољшају издржљивост при вјежбању и опоравак мишића.

9. Добар за наш мозак

Нар садржи једињења која се зову елагитанини, која дјелују као антиоксиданси и смањују упале у тијелу. Као такви, они нуде и заштитне предности за наш мозак од стања на која утичу упале и оксидативни стрес.

Неке студије су откриле да елагитанини могу да помогну у заштити мозга од развоја Алцхајмерове и Паркинсонове болести смањењем оксидативног оштећења и повећањем преживљавања можданих ћелија. Они такође могу да помогну у опоравку од хипоксично-исхемичне повреде мозга.

Вјерује се да елагитанини у нару помажу у производњи једињења у цријевима под називом уролитин А, који је проучаван због његове способности да смањи запаљење у мозгу и одложи почетак когнитивних болести.

10. Нар помаже у одржавању здравља пробаве

Старија и новија истраживања наводе да је здравље пробаве, које у великој мјери одређују наше цријевне бактерије, чврсто повезано са укупним здрављем. Због тога је важно да пружимо подршку здрављу пробаве, а нар у томе може много да нам помогне.

Студије у епруветама откриле су и да нар може да повећа нивое корисних бактерија у цријевима, што наговјештава да може имати пребиотичке ефекте.

Пребиотици су једињења, углавном влакна, која служе као гориво за добре бактерије, или пробиотике, у нашим органима за варење. Пребиотици омогућавају овим бактеријама да напредују и подржавају здравији микробиом цријева.

Поред тога, ариле нара богате су влакнима и обезбјеђују око 3,5 грама по порцији од 1/2 шоље. Влакна су неопходна за здравље пробаве и могу заштитити од неких дигестивних стања, као што су затвор, хемороиди, рак дебелог цријева и тако даље.

Сљедећи пут када одете у продавницу, купите нар. Да бисте лако извадили ариле, пресијеците нар на пола, потопите га у воду и прстима извадите ариле. Једите их саме као ужину, умијешајте их у микс зелених салата, додајте их у грчки јогурт или у смутије.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 28m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 24m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 28m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 21m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 18m
    0