Ознака производе штити од плагијата

21.07.2020. 09:41
0
ИЗВОР: Nezavisne

Босна и Херцеговина има велике шансе у органској производњи, због чега је веома важно цертифицирати поријекло и географско поријекло. То ће, како процјењују произвођачи који се баве традиционалном производњом хране, омогућити и пласман производа изван граница БиХ.

Међутим, овај процес цертификовања, којим се штите произвођачи у БиХ, тек је у повоју.

Одлуком Агенције за безбједност хране и Вијећа министара БиХ за цертификовање задужени су Органска контрола Сарајево и "Органик контрол систем" из Суботице.

Драган Брењо из Одјела за цертификовање и означавање хране у Агенцији за безбједност хране БиХ истакао је да ће произвођачи који добију цертификат, односно ознаку поријекла и географског поријекла, сваке године бити провјеравани од стране контролног тијела које има међународне референце за то.

Удружење месопрерађивача "Произвођачи височке печенице и суџуке" (ВИПС)  те удружења "Ливањски изворни сир", "Ливањски сир" и "Невесињски кромпир" већ су добила рјешења о ознаци поријекла и географског поријекла. Међутим, процес још није завршен јер да би с овом ознаком могли извозити и уопште је употребљавати - морају проћи контроле цертификованих институција по ЕУ стандардима.

Ливањски сир, височка печеница и суџука те невесињски компир стога морају да прођу контролу надлежне институције, а која подразумијева провјеру да ли се производи који су добили цертификат производе по традиционалној рецептури, здравом производњом и без ГМО.

Из Органске контроле Сарајево потврдили су да сви они сад треба да прођу контроле. Како истичу, пандемија вируса корона није наштетила извозу органских производа у БиХ, те је у протеклих шест мјесеци, закључно са јуном, извезено органских производа у вриједности већој до седам милиона КМ.

 

Истичу да се извози у земље ЕУ, Швајцарску, САД, те да извоз расте на годишњем нивоу и до 20 посто у протеклих  осам година.

Един Бабић, предсједник ВИПС-а каже да ће се стављањем ознаке географског поријекла и произвођачи и купци заштитити од плагијата. Истиче да сада кад су добили рјешење морају провјерити сваког обртника, занатског радника, да ли свој посао ради како треба.

- Ми ћемо то урадити унутрашњом контролом и онда ће Органска контрола извршити провјеру како би издала цертификате сваком произвођачу - казао је Бабић.

Додаје да је ово веома добар почетак за произвођаче који раде по традиционалној рецептури.

- Интересантно је да је традиција производње сухог меса у Високом стара 250 година и да се печеница први пут произвела 1754. Нама ће цертификат много значити јер се височка печеница почела производити и у другим општинама, па чак и у Високом има људи који је производе и декларишу као височку печеницу, а то није ни близу печенице коју ми хоћемо да заштитимо, коју су радили и чували наши прадједови - казао је Бабић.

У Европу засад не могу јер не постоји могућност извоза црвеног меса из БиХ, поготово према ЕУ.

Амбиција им, ипак, не недостаје.

- Да бисмо имали пут за извоз морамо се цертифицирати. Ово је први корак - кад завршимо цертифицирање унутар БиХ сљедећи је цертифицирање у ЕУ, а Агенција за безбједност хране БиХ је надлежна за комплетан процес. Ово је одличан почетак - казао је Бабић.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 22m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    5h 55m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 32m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 1m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    5h 59m
    0